29 března, 2007

Velký odposlechový boom!

Dnes v Lidových novinách:

Praxe s policejními odposlechy začíná být neudržitelná.
· Skandály spojené s Kubiceho zprávou nás asi ještě dlouho nepřestanou šokovat.
· Ten nejnovější se týká odposlechů a staví zvěsti o jejich zneužívání Inspekcí ministra vnitra do ještě temnější pozice, než byla ta, s níž se veřejnost seznámila na podzim.
· Inspekce pokoutně a nezákonně nasazuje odposlechy na zcela nevinné a s věcí nesouvisející osoby, státní zástupce jí to posvětí a soudy podepíší.
· Nikdo dnes nemůže zastírat, že odposlechy a agenti jsou jedny z nejdůležitějších nástrojů proti závažnému zločinu.
· A to se veřejnost seznámila jen s několika desítkami jmen odposlouchávaných, ale ročně je jich v Česku odposlechnuto na deset tisíc.
· Co víme o tom zbytku?
· Kromě informací o naprosto zhůvěřilém přístupů policistů, státních zástupců a soudce se nám dostalo také poznání, že poslanecká komise pro kontrolu zpravodajské techniky a tedy i odposlechů je vlastně zbytečná, protože nemůže odhalit tak zásadní porušení zákonů.
· Ale chyba není v technice, nýbrž v lidech.
· Inspekce už nesmí být nástrojem ministra, který ji zneužívá k mocenským a stranickým zájmům.
· Vláda bude mít z řešení tohoto problému pěkně zamotanou hlavu.

Velký odposlechový průšvih
29. března 2007, Lidové noviny
Jaroslav Spurný, zástupce šéfredaktora Respektu


Jsa poslední dobou mediálně dosti vnímavý, nabyl jsem dojmu, že odposlechy a agenti byly jedním z nejdůležitějších nástrojů bývalého režimu proti závažnému zločinu, tenkrát zločinu vůči lidově demokratickému až socialistickému zřízení. Tady se dočítám, že to funguje i dnes, že ročně je odposlechnuto na deset tisíc lidí a oproti EU jsou u nás odposlechy nadužívány. A taky inspekce podle autora už nesmí být (tedy je?) nástrojem ministra, který ji zneužívá k mocenským a stranickým zájmům. Snad až současná hodná vláda by prý se zamotanou hlavou měla odbourat závislost příslušných institucí na politické moci. Jak by však potom vláda mohla usměrňovat ochranu spravedlnosti a občanů této země proti zločinu, zvláště když zločinci a podezřelí jsou taky občany, a podle výsledku posledních voleb je jich cca 50 procent populace!

Žádné komentáře: