28 března, 2007

Nebuďte malicherní

Dnes v Lidových novinách:

Policie začala prověřovat vsetínský hokejový klub. A to v souvislosti s vyšetřováním údajné korupční auzy vicepremiéra Jiřího Čunka.
· Ten je už několik měsíců obviněn z braní půl milionového úplatku.
· Na finanční nesrovnalosti kolem Vsetínské hokejové, a. s., nedávno upozornily Lidové noviny.
· Šlo o obchod, který zorganizoval právě Jiří Čunek.
· Policie se k případu nechce vyjadřovat.
· Ale kromě vsetínského hokeje prověřuje také desítky dalších zakázek a investic vsetínské radnice.
· Policie také vyslýchala zhruba desítku úředníků.
· Mezi nimi i současnou vsetínskou starostku.
· Podle včerejší MF Dnes nyní chystají právníci Čunka „skandální odhalení“.

Terč detektivů: Vsetínský hokej
28. března 2007, Lidové noviny
Martina Jelínková


Tenhle místopředseda vlády Čunek, to je velký hráč. Bylo by absurdní odrovnat ho pro nějakou prkotinu ve Vsetíně. Má na víc! Má skvělou šanci dopracovat to třeba až k Mezinárodnímu soudnímu tribunálu pro válečné zločiny, ve skvělé společnosti Bushů a Blairů. To jako člen klientské české vlády, případně prosadivší v Česku radarovou základnu s obranným cílem krýt záda plničům vznešeného světovládného poslání.
O podobném rozuzlení se už hodně mluví a píše po světě, včetně v USA, a nabývá to i dost konkretní rysy. Tak např. vyšetřující soudce Baltazar Garzon ze španělského Národního soudu uvedl na oficiální webové stránce (viz: Spain judge says Bush and Iraq war allies should face war crimes charges) , že prezident Bush a jeho spojenci by mohli čelit obvinění z válečných zločinů za jejich akce v Iráku. Vyjádřil názor, že válka v Iráku je nejnemorálnějí, neospravedlnitelnou epizodou v nedávné lidské historii. Kritizoval rovněž spojence, kteří se připojili k prezidentovi Bushovi v jeho válce proti Iráku jako stejně odpovědné, navzdory jejich pochybnostem.
A to ještě je na spadnutí podobná akce v Iránu. Možná by česká vláda mohla s radarem počkat až na výsledky event.tribunálu, ale říkejte to velkým hráčům, kteří žádné pochybnosti nemají. Jako vsetínští o Čunkovi.

Žádné komentáře: