13 března, 2007

Myslet i dopředu

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Ústavu paměti národa hrozí velké problémy ještě předtím, než vůbec mohl vzniknout.
· Dnes o instituci, která má dokumentovat komunistické zločiny, začíná jednat sněmovna, ale sociální demokraté se chystají do její činnosti radikálně zasáhnout.
· ČSSD totiž požaduje, aby na ústav měli přímý vliv komunisté.
· Pozměňovací návrh, který hodlá bezpečnostnímu výboru sněmovny předložit jeho šéf František Bublan (ČSSD), počítá s tím, že by v radě ústavu byli i zástupci KSČM.
· To se ale nelíbí předkladatelům zákona.
· Poukazují na to, že by na činnost ústavu, který bude spravovat archivy z komunistické éry, neměli mít politici, natož nominovaní KSČM, žádný vliv.
· „Sociální demokraté vystupovali při všech jednáních o zákoně naprosto jednotně s komunisty.
· Nejspíš proto, že mají strach o svou vlastní minulost,“ řekl LN poslanec Tomáš Kladívko (ODS).
· Podle něho je snaha ČSSD zřejmá: „Rádi by se tvářili konstruktivně, ale ve skutečnosti jim jde o jediné.
· Chtějí návrh smést ze stolu,“ dodal Kladívko.
· znění zákona dnes Poslanecká sněmovna podle očekávání svede tvrdý souboj.
· Jeho zastánci musejí nejprve prosadit, aby se jím poslanci vůbec zabývali.
· Zastáncům vzniku ústavu by mohl pomoci Miloš Melčák, který pro zákon minulý týden v ústavně-právním výboru ruku zvedl.

Past na Ústav paměti národa
13. března 2007, Lidové noviny
ROBERT MALECKÝ


Jestliže to má být ústav paměti národa, asi by to mělo podchycovat všechno pěkně od začátku, a nebo by se to mohlo jmenovat jenom ústav komunistických zločinů. A pro ty, kteří jsou schopni zapamatovat si víc, zřídit ještě ústav feudálních zločinů, ústav zločinů kapitalismu, a tak. Inspiruje mne to k zřízení síně zločinů našeho souseda v předsíni.
Aby se zabránilo zmatkům s pamatovákem národa do budoucna, měly by se důkladně vést i registry aktivit současných, včetně takových, které se (jako vždycky) momentálně jeví jako vyložené dobro, dnes například nezřízená podpora zřízení radarové základny v Brdech. Kdo si jinak bude jednou pamatovat kdo všechno v tom měl prsty, a nesmí tedy pracovat ve státní správě?

Žádné komentáře: