21 března, 2007

Víc než pouťová atrakce

Dnes v Lidových novinách:

Souboj Václava Klause a Alberta Gorea na půdě amerického Kongresu nebude vědeckým soupeřením ale politickým natřásáním
· Na jedné straně bývalý americký viceprezident a pokrytecký „ekolog“, který dostal Oscara za svůj dokument, pro nějž účelově selektoval fakta a „tvůrčím“ způsobem upravoval grafy, proto je slavný a pro politiky relevantní.
· Na druhé straně český prezident Václav Klaus, jenž se dívá na problém globálního oteplování také ideologicky, ale s opačným znaménkem.
· To je také důvod, proč není schopen v této oblasti pracovat s fakty čistě racionálně a korektně.
· Vše, co se našemu prezidentovi nehodí do jeho světonázorového schématu, vytěsňuje, bez ohedu na relevanci zdroje informací.
· Tento jeh přístup ve spojení s jindy chvályhodnou důsledností z něj udělal nejznámějšího bojovníka proti oteplování.
· Český prezident dnes hrdě hraje roli odpůrce věcí zřejmých.
· Klausův velký rival a předchůdce Havel jezdil (také jako prezident) do USA, přednášet o morálce.
· Pro Václava Klause by mělo být varující, že se jej američtí politici táží na obor, v němž není ani vzdělán, ani se jím nezabýval aspoň na úrovni zapáleného zájemce.
· Berou jej pouze jako protiváhu jinému solitéru.
· Václav Klaus se stal svého druhu atrakcí.

Pouťová atrakce
Lidové Noviny, 21. března 2007
Martin Zvěřina


Aby americké impérium nekolabovalo, musí jeho elity horečně odsávat profit z dobytých a jinak zpacifikovaných zemí po celém světě, protože sahat na životní styl domácích občanů pochopitelně zdaleka nestačí a mohli by se rozčílit.
A teď navíc otravují ti ekologové, aby se něco dělalo pro zastavení globálního oteplování. Tak takhle tedy ne, ekosoudruzi, náklady na ekologii se hezky přesunou na příští generace, pochopitelně především na ty neamerické. Asi tak jako cigaretové podniky shrabují zisky, zatím co náklady na masakr v plících jejich zákazníků se přesouvají na příští léta kamsi a kdesi do sociálních výdajů.
Není vyloučeno, že za takové situace je použitelný třeba i prezident z klientské zemičky přicházející se zajímavou atrakcí.

Žádné komentáře: