29 března, 2007

Omluv se, Švejku!

Dnes v Lidových novinách:

V těchto dnech, kdy Evropa nejistě obchází okolo 50. výročí svých jednotných počátků, má Británie vlastní výročí – dvě století od zrušení obchodu s otroky.
· 25. března roku 1807 odhlasovala Dolní sněmovna 144 hlasy „pro“ a 15 „proti“ zákon zakazující ve Spojeném království obchod s otroky, „příčící se principům spravedlnosti a lidskosti“.
· Byl to obrovský obchod a asi také jeden z největších zločinů proti lidskosti vůbec.
· Pro nás Čechy platí podobné tvrzení: za svou státní existenci, za to, čím jsme, vděčíme obchodu s otroky.
· Odehrávalo se to sice před tisíci lety, ale to na věci nic nemění.
· Když v 10. století vznikal v české kotlině stát, sešlo se hned několik příznivých okolností.
· Byl ochromen obchod po Středozemním moři a arabští obchodníci se obraceli na vnitrozemské cesty.
· Vpád Maďarů zablokoval nejdůležitější z nich, vedoucí z arabského Španělska přes Francii do Porýní a podél Dunaje na východ do Kyjeva a přes zemi Chazarů na dolní Volze na arabský východ.
· Cesta tedy uhnula z Řezna na Prahu a Krakov.
· To ale právě Přemyslovci zahájili veliké dobyvačné tažení na východ až po hranice Rusi.
· Zisky z obchodu měli ale především Přemyslovci.
· Jim vděčíme za svou státní a koneckonců i národní existenci.
· Měli bychom jim asi na Malé Straně v Josefské ulici postavit politicky korektně alespoň malý pomníček, když už asi není možné svěřit tu záležitost kýženému Ústavu národní paměti.

Britové se omluví za otroctví. Čeká nás to také?
29. března 2007, Lidové noviny
DUŠAN TŘEŠTÍK, historik


Před 1000 lety se prý Češi v české kotlině shodou okolností připletli do trasy otrokářům a svým způsobem na tom prostřednictvím žaludků svých nevolených zástupců – Přemyslovců – vydělali…Teď se snad za to budeme muset omluvit.
Situace se možná svým způsobem opakuje. Česká kotlina zase připoutává pozornost. Nemám zrovna na mysli její skvělou použitelnost jako skladiště odpadů čistotnějších okolních národů, nebo jako exportní místo pro olomoucké tvarůžky, když předtím Olomouc bude zahraničním investorem odkoupena a do základů zbořena. V tažení za světovládou a zisky padla česká kotlina do oka novodobým kolonizátorům, a není vyloučeno, že na tom znovu vyděláme prostřednictvím žaludků naší pravicové „elity“. Je také pravděpodobné, že za tento zločinný radarový akt české a americké vlády se za nějaké století český lid bude zase omlouvat (elity se neomlouvají).

Od komunistů, na rozdíl od otrokářů, se omluva za zločiny žádá pokud možno včera.


Žádné komentáře: