27 března, 2007

Permanentní disidentura?

Dnes v Lidových novinách:

Kdybych byl poslancem, což bych nevzal ani za pytel brambor, bavilo by mě podávat interpelace vládě, na všecko. Divím se, že se to nedělá, nebo se o tom pak nepíše.
· Teď, například, mě zlobí, co se děje našim farmářům, lépe řečeno rolníkům; slovo farmář je vytrhává z dějin a souvislostí.
· Proč se najednou nesmí pěstovat cukrovka, proč se omezuje pěstování chmele a proč se dováží vepřové maso z Rakouska či proč naše maso k nám jde přes rakouské řeznictví...
· Už dávno mám otázku k ministru průmyslu nebo čeho: proč pořád prodáváme továrny cizím firmám, které je kupují, aby je zlikvidovaly?
· Proč podniky veřejné služby mají být soukromé? Míním letiště, vodárny, nemocnice... Proč by na nich měl někdo vydělávt, což my nepotřebujeme?
· Ale nejvíc se divím tomu, co dělají obchodní odborníci, když i já jako neodborník poznám, že je to hovadské.
· Míním te příliv všelijakých výrobků například z Číny.
· Je-li to zboží levnější, je to ze zavrženíhodného důvou: tamní dělníci pracují za bídné mzdy a bez ochrany sociálních předpisů.
· Naši lidé přicházejí o práci.
· Kdo toto organizuje, je škůdce lidu: čínského i našeho.
· Tam brzdí hospodářský a sociální vývoj, tady znehonocuje náš.
· Jak to přišlo, že všecky naše hmotné zájmy podléhají cizím?
· Ze všeho nejvíc se divím a směju se tomu, jak jsme rušili státní plánované hospodářství, abychom upadli do kontinentálního plánování anonymních pachatelů.
· A konečně podávám interpelaci proti tomu, že se naše půda smí prodávat cizincům: vždyť se tím uskutečňují staré válečné cíle našich dřívějších nepřátel, dneska přátel!
· Toto všecko, o čem mluvím, je ovšem způsobeno tím, že většina lidí u nás je ochotna prodat všecko, i sebe: za peníze nebo za výhodu slevy při nákupu.
· Lidé ubozí, nevzdělaní, nevědomí, ponížení a chmtiví, kteří se chtějí povznést prodejným chováním.
· Prodávají tím naše postavení v Evropě, naše jméno, budoucnost.
· A žádný politik, ba ani prezident, těm lidem nic neřekne, protoe počítá s tím, že se od nich nechá zase zvolit.

Interpelace
27. března 2007, Lidové noviny
LUDVÍK VACULÍK


Neuvěřitelná naivita. Copak jste jako Chartista nebojoval za kapitalismus? Asi vám zatajili co to vlastně je kapitalismus, jinak byste se teď nedivil jeho základním projevům, jako že kapitalistický růst zákonitě je dosažitelný jen při růstu nerovnosti. Nenaříkal byste dnes, že ČR spadla znovu do této mlýnice a stala se kořistí rozcupovávanou silnějími v tomto nemilosrdném systému.
Nebo jste bojoval za demokracii? Spojené státy se holedbají, že jsou mistrem světa v kapitalismu i demokracii, a současně provozují zahraniční politiku imperialisty. Toto je neslučitelné, jako je vlastně s demokracií neslučitelný sám kapitalismus (viz ona nerovnost). A vědí to američané sami, jak se lze dočíst např. v Empire v. Democracy, nebo v "Economics of Empire".
Jestli se vám to nelíbí, nezbude než bojovat znovu coby disident za ještě lepší zítřek. Pozor, abyste se nevrátil na začátek ke komunismu, protože kapitalismus nevylepšíte. Ten už je téměř dokonalý. Škoda(?), že čemusi podobnému komunismu stejně neunikne, pokud má lidský rod přežít.

Žádné komentáře: