02 března, 2007

Žhavý dnešek, budoucnost v plamenech

Dnes v Lidových novinách:
Sumírovala jsem si tak, o čem budu dneska psát, a pro inspiraci jsem se podívala do svých minulých sloupků: vždyť já píšu v posledních týdnech pořád o minulosti!
· A přitom současnost nabízí nemálo štěpných témat.
· Tak třeba někdejší bachař a dnešní komunistický poslanec Vondruška, který se přirovnává ke svaté Máří Magdaleně, to je přímo námět k baladě o tom, jak tato světice v méně svatých životních epizodách vstupovala do minkovickýchcel k promrzlým vězňům.
· Nebo exministr Kavan, který se upřímně přizná, že myslel, že mluví s někým jiným než s novináři, když se rozpovídal o úplatcích kolem gripenů, a teď se ještě vykrucuje, že to překroutili.
· Pak tady máme pěkný příklad velecitlivého právního vidění sociálních demokratů: proč by měli advokátu Zdeňku Altnerovi zaplatit, na čem se dohodli?
· Komunistický trojlístek v nejvyšších patrech České televize je taky docela dobré téma. Přece jste nečekali, že se pánové budou svým dřívějším členstvím KSČ chlubit?
· Minulost je přece dobrá leda tak k tomu, abychom na ni co nejrychleji zapomněli, zvlášť když, jak jednou neobyčejně ohleduplně a trefně řekl Vilém Prečan, se některým lidem nevyvedla tak, jak by si dneska představovali.
· A zas je tady ta minulost, nezbavím se jí, ani když to zkouším.
· A nějak se jí nemohou zbavit ani ti, kdo se o to snaží z mnohe naléhavějších důvodů než já. Čas neléčí, když nechce, čas je šarlatán, praví klasik .

Žhavý dnešek
2. března 2007, Lidové noviny
PETRUŠKA ŠUSTROVÁ


Paní Šustrová se nemůže zbavit minulosti, ani když to zkouší. Je to jako noční můra. Když má něco napsat, lup, a už je zase v minulosti. Možná nemůže ani spát. Neměla by si to ale tak brát. Ona sama, ani kamarádi, nemohou přece ani za pád totality, ani že se to všechno neuhlídalo. Když se ta budova zřítila, málem zasypala všechny disidenty - řečeno obrazně - na mejdanu v kotelně. Mezitím ti, co pilně trénovali podnikavost pod křídly KSČ, byli připraveni, a ihned vyrazili vpřed, a skoro všechny předběhli.
Hoďte to za hlavu, pohleďte kupředu, a zkuste si příště sesumírovat třeba něco o světlých zítřcích Česka pod radarovým deštníkem neoconů…

Žádné komentáře: