22 března, 2007

Cynické kalkulace

Dnes v Lidových novinách:

Rusové se rozhodli hrát ve hře o rozmístění opor amerického protiraketového deštníku ve střední Evropě vabank.
Ve své cynické kalkulci došli k závěru, že nemají co ztratit.
· A nyní si ještě přisazují – ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdí, že Američané se chovají „jako za studené války, kdy všechny strašili sovětskou hrozbou“.
· Jenže tehdy nebylo nutné nikoho strašit, sovětská hrozba byla více než hmatatelná.
· A pokud se někdo chová jako za studené války, je to Moskva.
· Hrozí odvetným bombardováním – jakkoliv jsou tato prohlášní velkohubá – a především uskutečňuje svoji obvyklou politiku: vnášení rozporů mezi evropské spojence.
· A jak včera Lavrov – bohužel pravdivě – poznamenal, ruské argumenty padají v EU na úrodnou půdu.
· Co si ovšem zaslouží sluchu, jsou hlasy jako ten, který včera na stránkách deníku The Washington Post zazněl od polského exministra obrany Sikorského.
· Varoval před možnými katastrofálními dopady americké taktiky vehře o základny, která je v některých ohledech nešťastná – například v očekávání, že hostitelské země „budou skákat radostí“.

Stará ruská pravda
Petr Pešek
22. března 2007


„Cynických kalkulací“ kolem raketového deštníku se nedopouštějí jenom Rusové, nýbrž i Evropané. Například ve Francii si dovolují ptát se, jaký má systém politický vztah k NATO. Kdo bude rozhodovat o spuštění obranného útoku? Bude Washington sdílet informace včasného varování? Jak to bude s náklady bude-li základna spojená s velením a řídící strukturou NATO? Bude evropská raketová obrana spřažena s americkou? Jak bude spojený systém reagovat? Atd.

Evropští spojenci ještě nezapomněli svou odmítnutou nabídku pomoci USA po teroristickém útoku 11. září. USA vedou válku v Iráku v rámci "koalice ochotných", a ne pod vlajkou NATO.

US administrativa je rozhodnuta bránit svoje obyvatelstvo pomocí první linie ve východní Evropě. Má to nejen imperialistický podtón, ale je to příkladem US manévrování kolem NATO ve prospěch dvoustranného přístupu při zajišťování zájmů USA.

Je riziko, že Evropa by byla závislá na US systému, nacházejícímu se zcela mimo rámec NATA, jehož hlavním účelem je kolektivní obrana. Toto zpochybňuje celou existenci NATA. Dočteme se v ( Rethinking NATO's role in missile defense , z 20.března )

Žádné komentáře: