11 března, 2007

Nač vlastně máme stát? Toseví, posedejme si

Dnes v Lidových novinách

Tahanice o katedrálu má pokračování. Údajní vítězové se nemohou dočkat pevzetí, ačkoli soud neřekl poslední slovo, pouze zrušil předchozí rozsudky, a věc je zase na začátku.
· Napadlo by vás, že kostel může patřit někomu jinému než církvi?
· Prý patří státu.
· Kdo to je, stát
· Něco, co se vnáší nad námi, nemilované, co se má o všechno postarat, všechno nám má dát, platit podpory, důchody, nahradit nám špatné investice, škody, ušlý zisk, zajistit sníh alespoň na horách, poskytovat slevy, dotace, příspěvky, něco, co je třeba oškubat, co nechce nikdo bránit, a ti, kteří se k tomu odhodlají, jsou posléze potrestáni.
· Stát prý bude o katedrálu pečovat jako správný vlastník.
· Je nás asi deset milionů, každý tedy bude mít jednu desetimiliontinu, nebo že bychom ty spoluvlastnické podíly převedli třeba na obchodovatelné kupony?
· Najdou se i mudrcové, kteří budou řešit, jak to Karel IV.myslel, když kladl základní kámen, jestli chtěl, aby katedrála patřila církvi, koruně české, nebo všemu lidu.
· A soudy bádají čtrnáct let, jak to s tím vlastnictvím je.

Vlastnit něco? To u nás není jen tak. Natož katedrálu
10. března 2007, Lidové noviny
Martin Šešina, notář


Můžeme se těšit, že každý z nás coby vlastník jedné desetimiliontiny katedrály, budeme mít právo aspoň si prohlédnout svoje vlastnictví bez vstupenky, zvlášť když přispíváme z našich daní na jeho údržbu a provoz?
Církev už nemá k dispozici, jako kdysi otroky a nevolníky - naše předky, kteří cedili pot a krev na přepych šlechty a horních pater církevní hierarchie, včetně na stavby jejich zlatých paláců. Jestli církev přijde o vstupné do katedrály, možná i ona podá žalobu ke štrasburskému soudu za ušlý zisk z důvodu zrušení nevolnictví, což by jí bratru mohlo hodit…nedovedu si tu částku za ta léta ani představit, ale stát se prohne.
Mimochodem, Ježíše, který jednou rybou musel nasytit dav, by asi klepla Pepka na kříží (je-li na tom šprochu pravdy trochu), kdyby tušil, jaké monstrum v podobě církve vyroste a bude parazitovat na jeho utrpení po celá staletí.

Žádné komentáře: