14 března, 2007

Nenechme se napálit

Dnes v Lidových novinách:

Americký Kongres včera přiblížil odstranění vízové bariéry pro Čechy cestující do USA.
· Senátoři schválili balík imigračních a bezpečnostních zákonů, jehož součástí je i změna podmínek pro zařazení do bezvízového programu.Pelosiová prý podporuje zrušení víz pro Čechy.
· Ta podle Jana Bubna z českého ministerstva zahraničí přesně odpovídá tomu, o co posledních několik let intenzivně usilovala česká diplomacie.
· Senátní návrh je jen jedním z několika, navíc jde jen o verzi, kterou mohou citelně „zkomolit“ dodatky.
· Jeden takový předložila kalifornská demokratka Dianne Feinsteinová.
· Ta se jako další američtí zákonodárci z jihu a jihozápadu USA obávají přílivu přistěhovalců (především přes mexickou hranici) a vnímá Visa Waiver Program jako potenciální „skulinu v americké bezpečnosti“.

Američané přiblížili zrušení víz
Lidové noviny: Tomáš Jeník
14. března 2007


Jestli zrušení víz má být odměnou (úplatek je ošklivé slovo) za bezproblémové odklepnutí radarové základny, pak si dovolím protestovat. Já se do USA nechystám, a tak za nevíza nic neušetřím, a takových je nás většina. Onehdy tu nějaký chlápek napsal, že by se spokojil s horským kolem, a já se k takovému řešení připojuji. Jestli však základna v Brdech má jistit bezpečné dobytí Iránu a celé Asie, pak bicykl je málo. Měl by to být aspoň malý motocykl, zvlášť když to chtějí bez referenda i s rozštěpením Evropy.