19 března, 2007

Ve špejlích točitý eskalátor

Dnes v Lidových novinách:

Hladinu českého rybníka čeří nejeden větřík, nejedna vichřice.
· Vítr fouká obvykle „proti něčemu“.
· Zvlášť ostře duje proti americkému radaru, méně výrazně avšak dlouhodobě vane proti olympiádě v Praze.
· Svěží bríza se opřela o plány na novou budovu Národní knihovny.
· V jednu chvíli to vypadalo na to, že vichřice odporu odfoukne projekt ze stolu, a jsem rád, že jsem patřil tenkrát k málu veřejně činných osob, které pomáhaly držet vzdouvající se papíry na jeho desce.
· Odvaha a představivost architektů se spojila s odvahou a představivostí investorů, a tak se podařilo překonat ten vítr, co vál proti.
· Jeden z hlavních argumentů proti tančícímu domu bylo „cizáctví“ autorů.
· No a Jan Kaplický je ještě něco horšího: je to odrodilý Čech, tedy patří k rodu padouchů typu Milana Kundery nebo Miloše Formana, kteří byli tak opovážliví, že získali světové jméno.
· Cizáctví se neodpouští.
· No a konečně je tu všudypřítomný spojenec těchto lidových hnutí, totiž neznalost.
· Nejde ani tolik o to, že mnohý z kritiků Kaplického projektu by se asi těžko rozponěl, kde Národní knihovna nyní sídlí.
· Pohledy na budovu z úrovně země veřejnost nezná, takže málokdo ví, jak je vysoká, jestli bude vidět z nábřeží a podobně.
· Ale to nevadí, že nevíme: rozhořčení, to je ten správný postoj!

Svěží bríza
19. března 2007, Lidové noviny
ONDŘEJ NEFF


Mně vůbec nevadí, když knihovnu navrhne nějaký podezřelý zdivočelý Čech. Mně vadí, že naprostým cizákem je to zvíře, ta obluda, co se do ní knihovna má schovat. Vždyť by se to cizincům pletlo s nějakým Seafoodem, a našincům se SuperRybenou. Copak není k mání nějaký vhodný domácí suchozemský tvor? Třeba nezvyklé prase, kanec, či selátko? Nelíbí? Není-li v zadání, že to musí být nutně živočich, dávám k úvaze tmavé jelítko či světlou jitrnici, prostírající se v oblouku po celém obzoru Letné při pohledu od nábřeží. Velmi vhodný tvar pro skladovací prostory, použitelné výhledově i jako tubus metra, čímž by odpadla výtka značné nedostupnosti pro konzumenty i čtenáře.

Žádné komentáře: