30 března, 2007

Já bráchovi nevěřím, věřím paní Procházkové

Dnes v Lidových novinách:

MOSKVA/PRAHA Podle mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) jsou na tom údajní teroristé po převozu z Guantánama do Ruska ještě hůř.
· Rusko přitom veřejně deklarovalo, že s propuštěnými z americké věznice pro teroristy na Kubě se bude zacházet humánně.
· Strávili v Guantánamu dva roky.
· Prý raději zůstanou v Guantánamu, než by se ocitli ve své vlasti.
· USA ale na tyto žádosti nereagovaly a vězně Moskvě vydaly.
· Američané museli aspoň tušit, co je doma čeká.
· Osud sedmi mužů podezřelých z terorismu a spolupráce s teroristy se vyvíjel tragicky od prvních minut po vstupu na ruskou půdu.
· „Vlády, které již používaly mučení, najednou nezmění své metody jen proto, že vláda USA věří v nějaké jejich sliby.“
· Proto HRW požaduje, aby vězni z Guantánama měli právo protestovat proti vydání do domovských zemí, a aby tyto případy řešila nezávislá soudní instance.

Ochránci práv: Rusové mučili vězně z Guantánama
PETRA PROCHÁZKOVÁ, Autorka je spolupracovnicí LN
30. března 2007, Lidové noviny


Plně se stotožňuji s názorem autorky, že vydání lidských bytostí z kubánského amerického vězení na Guantánamu Rusům je nepěkné, když každému přece je jasné, že Rusové neumí nic jiného než mučit a mučit. Pochopil jsem to správně?
Brácha mi tady ale napovídá, že větší sadisti jsou prý kubánci, kteří ze své americké základny na Guantánamu vydávají vězně do Ruska kvůli docházejícím fondům na mučící nástroje kvůli ohromným výdajům na válku v Iráku a tak jako mučebního nástroje používají Rusko, což prakticky nic nestojí. Rusové jsou prý rádi, že si můžou zamučiti i zadarmo.

Žádné komentáře: