17 března, 2007

Do cely i za černouška?

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Do vězeňských cel na Václavském náměstí se včera nechali zavřít známé osobnosti i kolemjdoucí lidé z ulice a připomněli tím osud politických vězňů na Kubě.
· Podpořili tak kampaň společnosti Člověk v tísni, která se koná při příležitoti čtvrtého výročí zatčení 75 kubánských disidentů v březnu 2003.
· O celu se podělili například Václav Marhoul, John Bok, vicepremiér Alexandr Vondra, Jiří Ruml a Šimon Pánek.
· Happening se v Praze koná již potvrté, oproti minulým letům je však o den kratší, protože Václavské náměstí je na sobotu rezervováno pro jinou akci.

Češi podpořili kubánské disidenty
17. března 2007, Lidové noviny
čtk, do


Happening podpořil kubánské disidenty, ale problémy s vězeňským systémem mají i jinde, jako třeba černí obyvatelé v Americe. Např. Glen Ford (The Growth Engine Of The American Prison Gulag) uvádí, že břemeno amerického Gulagu, které se zdvojnásobilo od r.1970, je nesnesitelné pro černou Ameriku. Aktuální počet vězněných je cca 2,2 milionu – z toho polovina černých. Infrastrukturu tohoto Gulagu Ford označil za "zbraň hromadného sociálního ničení" a říká, že samotná existence tohoto největšího, všudepřítomného vězeňského systému v historii lidstva, představuje hrozbu americké společnosti - při plánech Bushových lidí zlikvidovat ústavu v jejich falešné válce proti terorismu.







Žádné komentáře: