06 března, 2007

Historická přirovnání

Dnes v Lidových novinách:

Ekonom Karel Kříž kritizuje Václava Havla za jeho podporu rozmístění amerického radaru na českém území (Smrtelně nebezpečný Havel, LN 24. 2.).
· Kříž rozmístění prvků protiraketové obrany na našem území odmítá, tvrdí, že Američané jednají jen ve vlastním zájmu, a argumenty proti snáší ve dvou bodech:
1. ČR nikdy sama o sobě nemůže být cílem raketovéo jaderného útoku.
· My sami žádné raketové „ani jaderné“ zbraně nemáme.
· 2.Pokud svolíme k postavení radaru, bude pro každého potenciálního útočníka na USA nejprve důležité právě tuto předsunutou radarovou základnu vyřadit z činnosti.
· Půjde o zásadní hloupost, která z Česka učiní cíl prvního jaderného útoku, který kdy na zemi bude (pokud bude) proveden, tvrdí Kříž.
· Pominemeli svár pana Kříže sama se sebou, tak podle názoru autora nás neohrožují ruské imperialistické komplexy, severokorejští stalinisté nebo islámští extremisté, ale ti, kteří se chtějí bránit - Václav Havel a „jeho“ Američané.
· Podobně ohrožoval Beneš v roce 1938 světový mír, když nechtěl přijmout Hitlerův diktát.
· Naštěstí pak ale zmoudřel.
· Hlavně nenést za nic odpovědnost, neprovokovat velké, přikrčit se v křoví, nedýchat, nebýt vidět...
· To je poselství, které nám předkládá pan Kříž.
· Pan Kříž si ovšem fandí: není ani protiameriký, ani proruský, není to ani komunista, protože všechny výše jmenované kategorie s sebou nesou určitý postoj, který toho, kdo je vyznává, vystavují jistému riziku.
· A to pan Kříž za nic na světě nechce.
· Je to holé nic, které se ovšem počítámezi českou elitu.

Hlavně se přikrčit, nedýchat...
6. března 2007, Lidové noviny
Petr Placák, historik
http://lidovky.zpravy.cz/hlavne-se-prikrcit-nedychat-dp4-/ln_noviny.asp?c=A070306_000052_ln_noviny_sko&klic=218087&mes=070306_0


Historická přirovnání P.Pacáka mi poněkud nesedí, ale to bude tím, že nejsem historikem.
Spíš to vypadá tak, že jako kdysi Hitler a nacisti se chystali napadnout ČSR, tak podle četných pramenů dostupných na internetu prezident Bush v poslední fázi svého prezidentského období a neokonzervativci se dnes připravují k napadení Iránu, po krachu invaze do Iráku. Vzhledem k technickému pokroku a síle a mocenskému postavení Spojených států by mohli dnes představat tito lidé daleko větší hrozbu pro lidstvo než kdysi zmínění nacisti. Tak např. v předních egyptských novinách al-Ahram, profesor politických věd na Káhirské univerzitě Hassan Hafaa říká, že podřizovat se nadále požadavkům US administrativy ohledně Iráku, Syrie, Libanonu a Palestiny by bylo sebevražedné. Arabští lídři, kteří věřili tvrzením o eliminaci Saddáma Hussajna teď nahlížejí, že to byl Irák, který byl zničen. Arabští vůdci by měli vědět, že Bush a neokonzervativci nejsou synonymem Spojených států. Je to parta zavlékající celý svět do zkázy. A Američanům dochází, že tato administrativa není méně fanatická a rasistická než Hitler a nacisti. Viz U.S.-Iran Relations: Ominous Signs v New America Media, Feb 27, 2007)

Žádné komentáře: