27 března, 2007

Jako tenkrát s tím Irákem

Dnes v Lidových novinách:

TEHERÁN/LONDÝN Británie se pře s Íránem o svých 15 námořníků.
· Čtrnáct mužů a jednu ženu, které v pátek zadržela íránská armáda, měl být včera vyslýcháno na neznámém místě íránskými úřady.
· Írán tvrdí, že vojáky zadržel proto, že vstoupili do jeho teritoriálních vod.
· Ministerstvo zahraničí to označilo za „agresi“ a nyní zvažuje, že námořnky pošle k soudu.
· Britská strana ale nabízí zcela jinou verzi příběhu: 15členná hlídka se prý pohybovala v iráckých výsostných vodách, kde kontrolovala irácká plavidla.
· Londýn proto žádá okamžité propuštění všech zajatců.
· V prvních dvou dnech dávali Britové přednost diplomatickým jednáním na nižší úrovni, v neděli se už ale do celé věci vložil i premiér Tony Blair.
· Doufám, že íránská vláda pochopí, jak zásadní je pro nás toto téma,“ řekl premiér s tím, že zadržení námořníků bylo nespravedlivé.
· Blair poté vzkázal Íránu, že mu na diplomatické řešení celé záležitosti dává jen několik dnů.

Britové bojují o své námořníky
27. března 2007, Lidové noviny
reuters, afp, ro


Irán tvrdí: byla to agrese, vaši námořníci vstoupili do našich vod. Britové tvrdí: nepohybovali se v iránských, nýbrž v iráckých vodách, nebyla to agrese. (Mimochodem, kolem Anglie se žádné irácké vody nenachází). Mezinárodní společenství nemá k dispozici žádná fakta a tak musí věřit čemu chce. Blair vzkáže Iránu, že mu dává jen několik dnů k diplomatickému řešení…
Pokud o ně ovšem stojí. Oběť nesplní ultimatum, a nezbývá než bránit britské námořníky, Zápaní svět a celou lidskou civilizaci drtivým vpádem do Iránu…Jako tenkrát do Iráku.
Tento scénář jsem si nevymyslil, při svém vzdělání, sesumíroval jsem si to z Brzezinského: ( Brzezinski: On The Path To War With Iran ).

Žádné komentáře: