07 března, 2007

Ono to nějak dopadne

Dnes v Lidových novinách:

Referendum o čemkoliv má smysl jen v tom případě, že hlasující jsou s problémem dokonale seznámeni a takového všeobecného rozhledu, aby mohli zodpovědně posoudit dopad jakéhokoliv rozhodnutí.
· O vojenských záležitostech – obává se volič – nemohou být snad zodpovědně informoáni ani sami vojenští odborníci a politici, protože snad existuje něco jako vojenské tajemství.
· Takže k čemu nejen referendum, ale i pošetilé debaty o tom, o by, kdyby, jak a kdy.
· Náš národ snad už má dost zkušeností s různými politickými, systémovými, vojensými i hospodářskými zvraty, aby věděl bezpečně jedno: dějiny si jdou svou cestou, tlačeny silami tu vojenskými, tu hospodářskými a ať soudíme o radaru cokoliv, bude, nebo nebude z příčin úplně jiných, než jaké bereme v úvahu my teď a tady.
· Jestli rozhodnutí o něm bude správné, ukáže zase, jako vždycky, budoucnost: jsme chytří, teprve až když posuzujeme dodatečně dopad.

Radar? Všechno jsou to jen pošetilé debaty
7. března 2007, Lidové noviny
Ad LN 6. 3.: Hodný a zlý radar
V. Pospíšilová-Šteflová


Paní Poplašilová Štefková? Dobrý den. Přinesli jsme vám tu fakturu.
Jakou fakturu? Co a kolik mám platit? Chci být s prolémem dokonale seznámena, abych mohla posoudit dopad svého rozhodnutí.
Milá paní, o ekonomických problémech nemohou být snad odpovědně informováni ani sami odborníci, ekonomové a finančníci, protože snad existuje něco jako je bankovní tajemství. Takže jaképak pošetilé debaty za co a kolik.Tááák, děkujeme pěkně za podpis, a na shledanou.
Mamííí, cos to podepsala?
Ani nevím, ale až to na nás dopadne, aspoň budu konečně chytrá.

Žádné komentáře: