20 března, 2007

Nezávislí

Dnes v Lidových novinách:

Od chvíle, kdy Fidel Castro zmizel z očí veřejnosti, protože se měl podle oficiálních zpráv podrobit operaci střev, ho tvůrci jeho propagandy světu tu a tam ukážou, aby se vědělo, že žije a že je „téměř“ zdravý.
· Tyto „ukázky“ však pro svou diskrétnost a neúplnost nepůsobí zcela přesvědčivě a připomínají způsob, jakým Steven Spielberg ve svých filmech nastiňuje divákovi zrůdy, aniž by mu je celé odhalil.
· Někdy vůdce vidíme, ale neslyšíme, jindy ho zase slyšíme, ale nevidíme.
· Kubánci jsou již oním „jednou ho vidíš, jednou ho nevidíš“ znuděni, o Castrův osud ztratili zájem a postupně si zvykají na možnost, že už se nevrátí.
· Stále častěji je slyšet názor, že Castorva družina vůdce schovává, protože po operacích, kterým se podrobil, začal být senilní.
· Již delší dobu předtím, než zmizel z očí veřejnosti, se Castro špatně vyjadřoval, mluvil nesouvisle, byl rozvláčný a posedlý maličkostmi.
· Politologové, a dokonce i lékaři rozvíjejí učené teorie o Castrově zdravotním stavu a opírají se přitom o povrchní „jedna paní povídala“.
· Tvrdošíjné snahy oklamat svět kouzelnickými triky prozrazují velký strach.
· Castro se nevrátí, a když ano, tak jako stařec neschopný vlády.

Kouzelníci a preparátoři Castrova režimu
20. března 2007, Lidové noviny
JAIME LEYGONIER, kubánský nezávislý novinář


Castro se nevrátí, a když, tak jako stařec neschopný vlády, těší se kubánský nezavislý novinář. Pro jistotu však, spolu s dalšími taky netrpělivě čekajícími na staříkův konec, je nejspíš trvale ve střehu. Co kdyby vůdce najednou přece jenom ještě zadupal a vyjádřil se velmi souvisle a nerozvláčně.
Nezávislý je nejen Jaime Leygonier, ale revolučně nezávislá je i celá castrovská Kuba. Aspoň ji tak klasifikuje spolu s Venezuelou Global Research (The Centre for Research on Globalization, Canada) z 19.3. Na rozdíl od České republiky, kterou spolu s ostatními středoevropskými zeměmi (v EU nebo mimo), bývalými sovětskými republikami, a dalšími zeměmi, řadí v rámci globálníhoi imperiálního systému na dno mezi „klientské kolaborující režimy“…

Žádné komentáře: