30 března, 2007

Jak využít zákona

Dnes v Lidových novinách:

Leninova loděnice v Gdaňsku (na snímku z roku 1980), kde pracoval Lech Walesa a založil zde hnutí Solidarita, si již svůj název změnila.
· Teď čekají na podobné přejmenování stovky polských ulic či náměstí.
· Ulice Lidové armády či náměstí Rudoarmějců.
· Takové názvy částí polských měst a obcí budou brzy minulostí.
· Polský Institut národní paměti (IPN) totiž připravil návrh zákona „o odstranění symbolů komunistického režimu z veřejného života“.
· Podle Institutu národní paměti přetrvávání komunistických symbolů uráží oběti zločinného režimu.
· „Ústava jasně říká, že komunistická ideologie se nesmí glorifikovat,“ citoval server tvn24.pl poslance vládní strany Právo a spravedlnost Zbigniewa Girzynského.
· Aby se mohla předloha stát zákonem, je potřeba ještě souhlasu parlamentu.
· V tom má ale pravice výraznou převahu.
· Kvůli novým názvům ulic či náměstí si budou muset tisíce lidí nechat vyměnit své občanské a řidičské průkazy.


Komunisté zmizí z názvů
VARŠAVA 30. března 2007
Lidové noviny

Ani nechci domýšlet důsledky nového polského zákona. Na jiném místě LN se dnes Helena Klímová rozepisuje o tom, že Život v pravdě lidé potřebují jako potravu. Že život v pravdě je jednou ze základních lidských existenciálních hodnot, je srovnatelný s potřebou potravy a vztahu. A teď mi to došlo. Jedny významné komunistické noviny se jmenovaly PRAVDA. Bude se teď v Polsku jenom lhát? A co třeba tenhle Svoboda, komunistický prezident v komunistickém ČSSR? Skončíme i se svobodou?
Jednu výhodu by to v Polsku mohlo mít. Dal by se chytře obejít zákon přísně zakazující interupce. Rodičce, která by se přihlásila do KS Polska by přece interupci dle nového zákona odmítnout nemohli!

Žádné komentáře: