12 března, 2007

Pochmurné vyhlídky

Dnes v Lidových novinách:

Chceme-li věcně debatovat o radaru, musíme vidět, kdo všechno může být hrozbou za padesát let
· Americká radarová základna se pomalu stává ústřední otázkou naší domácí i zahraniční politiky.
· Čím to, že jeden „blbý radar“ štěpí českou politickou scénu, vyvolává velké emoce a vkládá ruské generalitě do úst výroky ze slovníku Vladimira Žirinovského?
· V případě domácí politické scény plní zčásti roli zástupného symbolu - postoj „ano“, či „ne“ radaru je koncentrátem jistých politických postojů, historické zkušenosti a životní orientace.
· Snad nejsnáze lze tuto tezi demonstrovat na příkladu komunistů, kteří si odporem vůči radaru chtějí vybojovat malou domácí odvetu za porážku ve třetí světové (studené) válce.
· Cokoli oslabuje Spojené státy a cokoli posiluje jejich potenciální soupeře (Rusko, Čínu, Írán), je v očích našich komunistů dobré.
· Strategie jaderné války totiž vychází z celkem jednoduchého pravidla: chceš-li zaútočit, musíš to udělat tak, aby se protivník na odvetu už nevzmohl.
· Z čehož logicky vyplývá, že účinný protiraketový systém usnadňuje jeho držiteli též útok a činí z protivníkova arzenálu hromadu železa k nepoužití.
· Proto se Moskva tolik obávala Reaganova projektu protiraketové obrany, proto již jen hrozba realizace Reaganových „hvězdných válek“ výrazně přispěla k pádu komunismu.

Pochmurné vyhlídky
12. března 2007, Lidové noviny
Josef Mlejnek jr.


Není radno kamarádit se, natož pomáhat násilníkům, například krýt jim záda při akcích odporujících zákonům i morálce. To jistě platí i v politice. Situace ve světě je bohužel taková, že útočníkem, který jde téměř nepřetržitě z války do války, jsou právě Spojené státy. Ano, než tedy řekneme radaru ano nebo ne, pokud máme vůbec šanci být bráni vážně, měli bychom posoudit, kdo je vlastně dnes ten kamarád, který „potřebuje pomoc“ a na co ji potřebuje. Pokud morálka našeho vedení předpokládá beztrestnost ve stínu pozice síly, pak titulek „Pochmurné vyhlídky“ dobře vystihuje situaci nejen tohoto národa na oněch dalších 50 let.

Žádné komentáře: