06 března, 2007

A přece má obranný charakter

Dnes v Lidových novinách:

Výzvy čínského premiéra ke skromnosti jsou jen slova
· Vyřešit problémy zemědělců na venkově je jedním z nejdůležitějších úkolů naší práce.
· Vedle ekonomického růstu musíme dbát na ochranu životního prostředí, jedno bez drhého se neobejde.
· Obě uvedené citace vyřčené na zasedání čínského parlamentu patří čínskému premiéru Wen Ťia-paovi.
· I přes varovné výzvy ředěné kolektivním odhodláním všeho čínského lidu problémy překonat je ale rozdíl mezi bohatými obyvateli měst a chudými zemědělci stále větší, spotřeba surovin roste a indexy znečištění vzduchu a vody rovněž ukazují vzestupnou tendenci.
· Stejně tak se na druhé straně čínský vládcům nedaří zpomalit ekonomický růst.
· Začínají se snad naplňovat předpovědi pesimistů o tom, že pokud by Čína jednou dosáhla výkonnosti americké pece, potřebovali bychom k životu o planetu dvě navíc?
· Kdo ví.
· Znepoojující ale je, že Peking o postavení supervelmoci očividně usiluje a že obyvatelé „říše středu“ si po letech ústrků a žebračení za Mao Ce-tunga také chtějí „užít“.

Čínská tavicí pec
6. března 2007, Lidové noviny
Eduard Freisler


Je úplně zbytečné, aby Čína produkovala další extrémně bohaté, takových už přece vyprodukoval západní kolonialismus a imperialismus dostatek.
Je rovněž zbytečné, aby i Čína produkovala nestydatou ekonomickou nerovnost. I to je přece patent Západu a kapitalismu a v Číně zase jen kopírují, co vymysleli jiní.
Četl jsem i jiné předpovědi, nebo lépe výpočty pesimistů: kdyby všechny národy na této planetě měly konzumovat tolik co jenom Američané, chtělo by to navíc 4-5 dalších planet.
Jestli je ale pořád k dispozice planeta jen jedna a Číňané by si přesto chtěli taky přilepšovat, musely by být sníženy příděly těch co si už užívat navykli. I před tímto nebezpečím by naše přirozené spojence měl ubránit radar v Brdech.

Žádné komentáře: