16 dubna, 2007

Zánovní radar k mání

Dnes v Lidových novinách:

Čeští politici milují daleké kraje, nemají to však na cestách lehké.
· Čína nepustila pravicového Béma do Tibetu, Amerika zase nechce komunistického Černého na Marshallových ostrovech.
· Zřejmě je podobně jako pražský primátor na nějakém „černém seznamu“, byť se američtí diplomaté snaží ze všech sil vysvětlovat, že zamítnutí víza nemá žádné politické pozadí a že prostě politik nedodal na ambasádu včas potřebné doklady.
· Mnozí politici i analytici mluví o nešikovnosti americké diplomacie, komentátor v Právu si dokonce povzdychl, že si Američané „ublížili“, sám cestovatel Černý vytáhl ze svých znalostí dějepisu mccarthismus a jeho stranický šéf Filip zase prohlásil, že je to od USA „bezprecedentní akt“.
· Co je na něm bezprecedentního, není jasné.
· Pokud tedy nemáte bolševické myšlení.
· Pan poslanec přinese na úřad pozdě pas, ale protože je papaláš, tak se úředníci postaví na hlavu, smetou ze stolu všechny žádosti dodané včas a vyřídí cestu papalášovi.
· Argumenty i umírněnějších kritiků mají podobnou logiku: Amerika škodí sama sobě, protože cesta českých zákonodárců je přece v jejím zájmu a uskutečňuje se na popud americké strany.
· Aby bylo jasno: americká ambasáda je v Praze nepochybně úřadem s nejhorší pověstí.
· Je pověstná buzerací, zbytečnými obstrukcemi, neochotou a nepříjemností svých zaměstnanců (příznačné je, že těmi nejméně příjemnými za přepážkami jsou i Češi).
· Nicméně fakt, že se stejně chová i k poslanci parlamentu, je milé zjištění a vynikající zpráva.
· I kdyby ten poslanec nebyl komunista.
· Copak není poslancem extremistické strany, jejíž ideologie je i podle českých zákonů nelegální a která by byla už dávno zakázána, nebýt nešikovnosti českých politiků počátkem devadesátých let?
· V Česku nemáme žádné teroristy ani ozbrojené extremisty, komunisté jsou tedy nejblíž tomu, co Američané v rámci zpřísněných bezpečnostních opatření definují jako nebezpečná a nežádoucí individua.
· Sympatie budí poslankyně Kateřina Jacques, která účast odmítla s tím, že je zbytečné si prohlížet kouli na Aljašce, když nakonec půjde o politické rozhodnutí.

Komunista bez víza aneb trefa do Černého
16. dubna 2007, Lidové noviny
MILOŠ ČERMÁK, novinář


Sympatie budící poslankyně Kateřina o prohlídku koule přijít nemusí. Podle The U.S. missile defense agency (např. http://www.washtimes.com/upi/20070413-105927-9897 ) bude radarový systém do českých Brd přemístěn z Marshallových ostrovů . Takže o to nemusí přijít ani poslanec Černý, pokud nebude kolem dané lokality zřízeno pásmo s tabulkou Vstup zakázán pro poslance extremistické strany, jejíž ideologie je i podle českých zákonů nelegální a která by byla už dávno zakázána, nebýt nešikovnosti českých politiků počátkem devadesátých let. Na Marshallových ostrovech si Američané možná postaví radar nový, modernější. Na obranu Brd a Evropy postačí radar ze sekáče za totálně $550 millionů.

Žádné komentáře: