28 dubna, 2007

Kterak čekat na žalobu, i více

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Jsou tomu dva týdny, kdy zelení už poněkolikáté požádali o koaliční schůzku (takzvanou K9), aby řešili další setrvání šéfa lidovců Jiřího Čunka ve vládě.
· Když se ale v těchto dnech Martina Bursíka zeptáte, kdy má ona schůzka být, jen krčí rameny: „To se musíte zeptat pana premiéra.“
· Mirek Topolánek ovšem podobné dotazy zhusta odbývá s tím, že nemá čas odpovídat.
· Po včerejšku, kdy se objevily informace, že policie uzavírá vyšetřování a chystá státnímu zástupci podat návrh na obžalobu Čunka kvůli korupci, je zřejmé, že schůzka K9 na téma odvolání šéfa lidovců z vlády hned tak nebude.
· Lidovci za svým předsedou nadále stojí a Topolánek by pokládal za „nesmírně zpozdilé zbourat koalici bez toho, že bychom počkali na výrok státního zástupce“.
· A zeleným, kteří si už několikrát pohrávali s myšlenkou, že Topolánkovi položí nůž na krk ve stylu: buď my, nebo Čunek, další prodlužování stávajícího stavu evidentně příliš nevadí.
· Jejich šéfovi Martinu Bursíkovi alespoň ne natolik, aby kvůli Čunkovi ohrožoval vládní koalici.

Premiér: Čekáme na žalobu
28.dubna 2007, Lidové noviny
PETR KOLÁŘ, MARTINA JELÍNKOVÁ

Slyšel jsem takový návrh, že vláda by pro řešení situací podobných té místopředsedově měla vyčlenit ve Strakově akademii dvě místnosti. Jednu pro ministry z trestných činů podezřelých či obžalovaných, a druhou pro ministry již zatčené, tu pochopitelně vybavenou pevnými mřížemi v oknech. Toto opatření by umožnilo pravidelnou a nekonfliktní účast postižených ministrů na práci vlády či K9 ve prospěch všech poctivých občanů Česka, a mělo by být v platnosti nejméně do prosazení odklepnutí vybudování radarové stanice. Poté, nebo jakmile by nehrozil pád koaliční vlády radaru nakloněné, by ministři ve stavu podezření, nebo už hotoví kriminálníci, mohli být přesunuti do normálního vyšetřovacího zařízení (nejsem odborník) či věznice, pochopitelně po předchozí konzultaci se Státním Departmentem.

Žádné komentáře: