01 dubna, 2007

Na obranu premiéra

Dnes v Lidových novinách:

Máme celkem štěstí, že Mirek Topolánek řídí vládní koalici, a ne třeba autobus MHD.
· Jeho vystupování totiž nasvědčuje tomu, že není dostatečně psychicky vybaven ke zvládání stresových situací.
· Na nynějším postu má vždy čas se ze svého zkratu ještě nějak vykroutit; při jeho práci za volantem by policie již jen počítala škody.
· Na druhou stranu ale možná platí, že štěstí má hlavně inženýr Topolánek. Pokud by se nestal rovnou premiérem, pak by mohl mít vážné problémy se získáním významnějšího místa ve státní správě.
· „Jsem velmi impulzivní. Za dvě minuty si to nepamatuji,“ odpověděl letos Mirek Topolánek upřímně na otázku moderátora Václava Moravce, co ho v poslední době nejvíce rozčílilo.
· Politici občas volí různé metody, kterak prosadit svou.
· Mirek Topolánek se – snad v humorné nadsázce – v tomto směru stylizuje do role jednoho ze svých předchůdců.
· „Doufám, že se dostanu do pozice Miloše Zemana, který si po jistém čase interpelace opravdu užíval a podařilo se mu urazit všechny přítomné,“ vysvětlil letos sněmovně.

Riskující šofér v čele české vlády
31. března 2007, Lidové noviny
PAVEL MÁŠA, novinář


Amerika za nás nic nerozhoduje, jen nám sděluje svůj názor. A my ten názor velice pozorně posloucháme,“ řekl Jaroslav Tvrdík v rozhovoru s A.Kramerem (Právo 30.11.2002). Řeč tehdy byla o vysoké pravděpodobnosti konfliktu s Irákem, že rezoluce RB OSN, prohlášení samitu NATO, inspektoři v Iráku – to všechno byla jen kouřová clona, neboť rozhodnutí už bylo učiněno jen a jen v Bílém domě.
No a dnes, kdy je na spadnutí další konflikt v pořadí - s Iránem, máme zase správnou vládu schopnou pozorně vnímat názor, který nám Bílý dům sděluje. A nemohou na tom nic změnit ani místopředsedovy patálie, ani že předseda vlády se neumí chovat. Naopak, když premiér řekne, že něco je shit, dává tím pouze najevo, že rozumí anglicky a je připraven pozorně naslouchat, a pak správně a nezávisle rozhodnout jen a jen ve Strakově akademii.

Žádné komentáře: