11 dubna, 2007

Rozhodně čelit

Dnes v Lidových novinách:

Jakmile je radikální islám na pochodu, argumenty neslyší
· Apologeti teroristů se mýlí, když tvrdí, že kdyby se podařilo vyřešit izraelsko-palestinský konflikt, nenávist muslimských fanatiků vůči Západu by se zmírnila.
· Nepolevila by, ani kdyby se Američané stáhli z Iráku.
· Vždyť Al Kajda začala útočit ještě za prezidenta Clintona.
· Islámský radikalismus se nenechá uchlácholit.
· Zbývá mu jen trpělivě a pevně čelit.

Trpělivě a pevně čelit
11. dubna 2007, Lidové noviny
Martin Weiss


Je možno radikalizaci muslimských fanatiků a jejich nenávisti vůči Západu předcházet? Možná by to chtělo také slyšet jak se situace jeví i druhé straně, např. jak to vidí ve svém dopise protiválečnému hnutí Hana Abdul Ilah Al Bayaty. Volně podle Open Letter To The Anti-War Movement:

Nezákonná invaze a destrukce Iráku je největším zločinem nedávné historie. Byla zdecimována celá progresivní střední třída, která prokázala schopnost spravovat irácké zdroje nezávisle k prospěchu všech. Byl zabit skoro milion lidí a další milion poslán do exilu. Řízené eskadry smrti, loupeže, vynalezeny nové horory mučení a znásilňování . Pod záminkou šíření demokracie přinesena lidem materiální destrukce v masovém měřítku, se záměrem vygumovat jejich identitu, paměť, kulturu, sociální strukturu, instituce a formy správy, obchodu a každodenního života. Znesvěcení náboženských a kulturních lokalit. Destrukce iráckého historického dědictví. Otrávení řek radioaktivními zbraněmi, které ovlivní životy příštích generací na stovky, či tisíce let. Terorizování celé národní populace a pokus rozdělit ji podle linií vedoucích k občánské válce. Plundrování zdrojů. Irák je tak krutě ničen proto, že Iráčané odmítli vzdát se své suverenity ve prospěch nadnárodních korporací. To prokazuje dekadenci a naprostou nemorálnost neoliberální neokonzervativní politiky. USA spáchaly civilizační genocidu, stejně jako i svou vlastní morální sebevraždu. Americká invaze a okupace Iráku je vojenskou, ekonomickou, politickou, morální a kulturní katastrofou pro Spojené státy a pro svět.

Zdá se, že Martin Weiss má pravdu. My ten islámský radikalismus budeme jen těžko uchlácholovat. Zbývá mu jen trpělivě a pevně čelit. Však prezident Bush už žádá další příděl vojáků…

Žádné komentáře: