16 dubna, 2007

Aspoň v něčem se Americe vyrovnáme

Dnes v Lidových novinách:

WASHINGTON Prezident Světové banky Paul Wolfowitz musí sám posoudit, zda je ještě důvěryhodný, aby mohl šéfovat takové instituci.
· „Pro mě je nejdůležitější, aby se morální autorita a finanční stabilita Světové banky neohrozily,“ řekla ministryně.
· Wolfowitz bez konzultace s výborem banky zajistil v roce 2005 své přítelkyni Shaze Rizaové povýšení a nadprůměrný růst platu.
· Nyní přiznal, že nejednal správně.
· Banka se případem zabývá a zvažuje, jaké kroky vůči němu přijme.

Šéfa Světové banky oslabuje skandál s přítelkyní
16. dubna 2007, Lidové noviny
čtk


Pro Světovou banku je Wolfowitzova krize špatně načasována ( For World Bank, Wolfowitz crisis is ill-timed ). Pro českou koaliční vládu je špatně načasována krize Čunkova. Paul Wolfowitz čelí krizi důvěry kvůli přidání na platu své v Lybii narozené přítelkyni Shaze. Čunek zase čelí krizi důvěry kvůli podezření z přijetí úplatku a z xenofobie. Kontraverze kolem Wolfowitze vypukla v nejhorší dobu, kdy on bojuje za překonání odporu proti jeho vlajkové lodi, tedy kampani proti jakési korupci ve Světové bance. Aféra kolem Čunka zase propukla v době , kdy osud české vlády, jíž je premiérem, visí na vlásku a přitom čelí odporu proti její vlajkové lodi, tedy prosazení vybudování americké radarové základny v Brdech. Asociace pracovníků Světové banky říká, že Wolfowitz zničil důvěru zaměstnanců a měl by tedy čestně rezignovat, stejně tak náš Čunek, který zklamal důvěru nejen zelených obyvatel Česka. Světová banka stejně jako česká vláda se za současného vedení nemůže pohnout kupředu. Nicméně Wolfowitz se těší důvěře prezidenta Bushe, který chce aby dále sloužil Světové bance jako její prezident. Rovněž Čunek se těší, ehm, podpoře těch kteří jej do funce dosadili, neboť jinak by mohla padnout reformní vláda i s její brdskou vlajkovou lodí.
A tak Wolfowitz oznamuje: „Chci pokračovat v důležité práci“. Jako by ta slova vzal Čunkovi z úst.

Žádné komentáře: