27 dubna, 2007

Jak dál v tom z-traceném Iráku

Dnes v Lidových novinách:

Obě komory Kongresu USA svázaly financování irácké války se stahováním amerických vojáků od 1.října.
· Spíš než cokoliv jiného je to politické gesto, ale demokraté považují za svou povinnost ho udělat
· Ve středu Sněmovna reprezentantů a včera Senát odsouhlasily americké administrativě dalších 100 miliard dolarů na Irák a Afghánistán.
· Podle zákona, na jehož podobě se shodla dohodovací komise sněmovny a Senátu, by měly USA začít své vojáky z Iráku stahovat nejpozději 1. října letošního roku.
· Oproti původnímu návrhu nestanovili američtí zákonodárci žádné definitivní datum, dokdy musí Irák opustit naprostá většina vojáků USA.
· V zákoně uvedený 1. duben 2008 je pouze doporučující „cíl“, byť by si demokraté přáli, aby po tomto datu v Iráku zůstali vojáci jen na omezené nebojové misi zaměřené především na protiteroristické operace, ochranu objektů a diplomatů a na výcvik iráckých sil.
· Ovšem se zásadní podmínkou – že se vojáci začnou vracet domů.
· Bílý dům proto kongresmanům nepoděkuje.
· Prezident George W. Bush podle očekávání v úterý, na den přesně čtyři roky poté, co v dramatickém projevu na palubě letadlové lodi mluvil o konci „velkých bojových operací“ v Iráku a „splněné misi“, zákon vetuje

Kongres trvá na odsunu z Iráku
27dubna 2007, Lidové noviny
TOMÁŠ JENÍK


Senátor Harry Reid, vedoucí demokrat v senátu, prohlásil minulý týden, že tato válka je ztracená, a že konflikt v Iráku nemá vojenské řešení. Demokraté si tedy zachovali jistý smysl pro realitu, ovšem zřejmě by neradi, aby američtí vojáci prchali v panice. A tak schválili 100 miliard dolarů na zpáteční jízdenky. Rádi by spořádaný odsun se všemi zavazadly realizovali v plánovaném termínu, nejlépe od letošního října do dubna. Nebylo by však od věci zeptat se Iráčanů, jestli se jim to hodí a jestli nemají v tu dobu lepší program než nečinně koukat na záda stěhujících se kolon. A taky se jich zeptat, jestli jim nepřipadá komické, že by si tam okupant ponechal jakousi „nebojovou misi“ na protiteroristické operace a výcvik iráckých sil.

To neoconi s jejich prezidentem Bushem mají tvrdou hlavu a jsou rozhodnuti bojovat dál do poslední kapky čísi krve (jak se vyjádřil jiný senátor Obey), včetně třeba krve stejně tvrdohlavého prince Harryho. Nakonec je tu možná ještě jedno řešení: Zplanýrovat ty ropné říše zla se zhora, počínaje tentokrát Íránem, a začít pro změnu - až ty ruiny zarostou - na zelené louce.

Žádné komentáře: