04 dubna, 2007

Nesahejte na Čunka!

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Lidovecký šéf Jiří Čunek dostal zatím nejtvrdší úder z vlastních řad. Místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa mu totiž včera doporučil, aby se kvůli svým aférám stáhl alespoň na čas z vlády.
· Ani Severova výzva ovšem nemusí postavením Jiřího Čunka otřást: předsednictvo strany za ním totiž stojí, včera ho opětovně podpořilo.
· Už dnes ale může být situace jiná: lídři ODS, Strany zelených a KDU-ČSL se totiž včera pozdě večer shodli, že situace vyžaduje rychlé řešení.
· Premiér Topolánek dosud navrhuje Jiřímu Čunkovi dočasný odchod z vlády s tím, že mu jeho křeslo podrží až do doby, kdy se očistí z obvinění, že přijal půlmilionový úplatek.
· Severovi nevadí jen Čunkovo trestní stíhání, ale i jeho nedávný výrok na adresu Romů, kdy na otázku čtenáře deníku Blesk, zda bude stát kromě Romů dotovat i ostatní, odpověděl: „To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně.“
· Podle Severy má předseda Čunek v poslaneckém klubu strany odpůrců více.
· Dalším teď už otevřeným kritikem Jiřího Čunka je prezident Václav Klaus, který předsedu lidovců obvinil z populismu.

Vlivný lidovec: Čunek musí pryč
4. dubna 2007, Lidové noviny
VÁCLAV DRCHAL, MARTINA JELÍNKOVÁ


Čunek může vlastní stranu vydírat, protože když ta ho nepodpoří, mohou lidovci vypadnout z vlády, a to by snad potom musela nastoupit původní Kalouskova myšlenka, ucházet se o vládu s komunisty s podporou ČSSD. Čunek taky může vydírat koaliční partnery. Když mne nepodpoříte, může se vám rozpadnout celá koalice a pravicová vláda, – komentováno jazykem premiéra – Dopr… a je to v haj… Čunek by jistě neváhal vydírat také prezidenta Bushe. Když dovolíte těm vašim poskokům v české vládě aby mně pronásledovali, tak se jim (slovníkem premiéra) ta vláda pos… a kdo vám zajistí ten slavný radar v Brdech! I ti američtí neoconi, co si pronajali Bushe aby jim to všechno řídil, by byli Čunkem vydíratelní. Bez radaru v Česku nemůžete mít splehlivě kryta záda při rozšiřování vašeho globálního impéria, a odvetné rakety říší zla by místo na Prahu u Brd padaly na Washington.

Takže, kdyby Shakespeare psal drama dnes, jmenovalo by se nejspíš „Jak je důležité míti Čunka“. „Jak je důležité míti Filipa“ by se nadále hrálo už jen v divadelních kroužcích KSČM.

Žádné komentáře: