18 dubna, 2007

Rozdává z cizího

RoDnes v Lidových novinách:

Venezuelský vůdce Hugo Chávez postavil svou moc a vliv mimo jiné na ropě.
· Té má Venezuela na jedno, dvě století dopředu.
· Chávez ji tak velkoryse rozdává zemím, z nichž chce vytvořit antiimperialistický blok usilující o postupné zničení USA.
· Jeho sen s ním ale někteří jihoameričtí bratři nesdílejí.
· Brazílie prezidenta Luly se slovy Cháveze s Amerikou paktuje.
· A to ještě ke všemu v rámci genocidního projektu, jak etanolovou dohodu mezi USA a Brazílií nazval Fidel Castro.
· Lulova Brazílie by měla ale být se svými etanolovými projekty uvážlivá.
· Tamní deštné pralesy jsou mimo jiné i největší zásobárnou kysličníku uhličitého, a to ve chvíli, kdy začnou třeba kvůli etanolovým polím mizet.
· Brazílie se může stát světovým ekologickým esem nebo také osudově přispět k devastaci Země.
· Je ale lepší něco dělat, než se jen koupat v ropě.

Ropné vábení
18. dubna 2007
Lidové noviny: Eduard Freisler


Tady si čtu na internetu (Owning the World – The Great Illusion ) jak američtí neokonzervativci, jako Cheney, Rumsfeld, či Wolfowitz, mají ambici vlastnit svět, který by mohli sami ovládat a předělat si ho a diktovat jeho další osud. Chtěli by mj. rozhodovat o enormním ropném bohatství Středního východu a Centrální Asie, a to bez ohledu na ambice ostatního světa. Podařilo se jim v USA uchopit moc a dosadit si klauna za prezidenta. K řízení světa potřebují atakovat a okupovat země, které by se protivily či kladly odpor. Přišli o studenou válku, která tak dobře ospravedlňovala závody ve zbrojení, ale události 11.září umožnily v rámci boje proti terorismu chopit se řízení opět unipolárního světa. V boji dobra proti zlu hraje Amerika roli toho dobra, a nejlepší cestou jak zvítězit nad silami zla je přivlastnit si je, nebo jim dominovat vojenskými a ekonomickými prostředky. Podařilo se instalovat vojenské základny v zahraničí a už obepínají celý svět. Dnes je třeba doplnit je i do dalších klientských států v Evropě…
Když z této persektivy koukám na toho Cháveze, jak "velkoryse rozdává venezuelskou ropu zemím, z nichž chce vytvořit protiimperialistický blok usilující o postupné zničení USA", tak je to opravdu odvážný chlapík. Jenom jestli on si uvědomuje, že to je venezuelská ropa jen jaksi formálně, ale fakticky on rozdává ropu už vlastně patřící americkým neoconům. Kdyby se například takhle podařilo Saddámovi Hussainovi rozdat iráckou ropu před jeho svržením, jaký by to bývalo mělo smysl zavádět v Iráku tak krvavě demokracii?

Žádné komentáře: