24 dubna, 2007

Nepostrádám informace jak funguje radarová základna

Dnes v Lidových novinách:

Američané radar v Česku chtějí.
· Pro jeho umístění jsou brdské lesy ideální, záložní varianty, tedy přesun mimo Českou republiku, by přicházely v úvahu jedině v případě, kdyby se USA nepodařilo přesvědčit české zákonodárce.
· V Praze to včera prohlásil šéf americké Agentury pro protiraketovou obranu generál Henry Obering.
· Jak dodal, po nedávné návštěvě parlamentní delegace na radarové základně na Marshallových ostrovech nesouhlas některých sociálních demokratů, kteří se dosud stavěli proti radaru, zeslábl.
· Muž zodpovědný za přesvědčování Evropy a zejména Čechů a Poláků o prospěšnosti protiraketové obrany měl včera nabitý program.
· Hned ráno se sešel s prezidentem Václavem Klausem a potom přesvědčoval šéfa opoziční ČSSD Jiřího Paroubka, který po jednání zopakoval, že se na jeho výhradách k radaru nic nezměnilo.
· Jeho strana chce stále referendum a začlenit radarovou stanici do obranného systému NATO.
· Odpoledne uspořádal Obering pro české poslance a senátory na půdě Poslanecké sněmovny prezentaci.
· Americký generál se podle svých slov snažil především rozptýlit obavy části poslanců z negativního postoje Ruska.
· „Kolem štítu existuje spousta nedorozumění, především co se týče zaměňování íránské hrozby a ruské hrozby," řekl Obering s tím, že se do protiraketového deštníku Američané naopak snaží Rusy vtáhnout.
· Jednání s Rusy nevzdávají
· Ruský ministr obrany Anatolij Serďukov znovu zopakoval, že plánovaný štít ohrožuje ruskou národní bezpečnost.
· „Ruský postoj zůstává nezměněn," citovala Serďukova agentura Reuters.
· Gates proto znovu ubezpečoval Rusy, že systém není namířen proti nim, ale proti nepřátelsky naladěným režimům především v Íránu či Severní Koreji.
· Robert Gates navíc zopakoval, že Washington nabízí Moskvě v oblasti protiraketové obrany partnerství.
·
USA přesvědčovaly Čechy i Rusy
24. dubna 2007, Lidové noviny
TOMÁŠ JENÍK, TEREZA ŠUPOVÁ


Spojené státy nám tady vysvětlují, jak funguje jejich radar. Myslím, že samotný radar by mi ani tak nevadil, asi mne neukousne, půjdu-li kolem. Spíš mi vadí jak funguje vláda, která si jej chce u nás vybudovat, údajně jako ochranný štít proti říším zla jako je Írán. Ve skutečnosti Írán jako další svobodná země stojí v cestě imperiálním ambicím Bílého domu a neoconů, kteří jej t.č. ovládají. Válku proti terorismu si formulují tak, aby mohli nevinný národ eliminovat a jeho zdroje uloupit, pokud je nevydá dobrovolně. Zastrašováním a propagandou donutí svět, aby jejich oběť odsoudil a postavil se za agresora, aby později konstatoval, že se stala chyba.

Být komplicem současných pánů v Bílém domě při jejich tažení za globální americké impérium, bez ohledu na zájmy ostatních, považuji za nedůstojné, podlé a nebezpečné. Proto mi vadí jejich radar, i když technicky může jít o dílko docela roztomilé.

Žádné komentáře: