18 listopadu, 2006

Zasloužil se i Friedman

Dnes v Lidových novinách:

Opustil nás Milton Friedman.
· Tento americký profesor ekonomie se zasloužil o naši prosperitu tím, že ovlivnil podobu polistopadové transformace.
· Ta dala našemu hospodářství základy tak pevné, že přežily i osmiletou vládu socialistů.
· Milton Friedman nám v předmluvě k českému vydání své slavné knihy Kapitalismus a svoboda vyslal dvoustupňové varování.
· Za prvé: Po čtyřech desetiletích komunismu se nemůžeme vydat západní cestou budování sociálního státu, protože naše zbídačená ekonomika by to na rozdíl od produktivního hospodářství USA nepřežila.
· Za druhé: Po třech desetiletích socialistických zásahů i ve Spojených státech neviditelná ruka trhu začala prohrávat s viditelnou rukou vlády.
· První část výstrahy byla aktuální v roce 1991, kdy u nás ona kniha vyšla.
· Tehdy se Václav Klaus postaral o to, abychom se nevydali nějakou třetí cestou, ale přímo ke "svobodě a kapitalismu", z čehož těžíme dodnes.
· Dnes dochází na druhou polovinu Friedmanova varování.
· Během první polistopadové dekády se zdařila úspěšná renesance kapitalismu, trh začal ukazovat "svou neuvěřitelnou životnost".
· Pak zde osm let fungoval socialistický revival, který rozvíjející se podnikání naboural.
· Je čas dát opět prostor svobodě.
· A občané si tuto změnu zjevně přejí

Jak se Friedman zasloužil také o naši prosperitu
18. listopadu 2006, Lidové noviny
Mirek Topolánek, předseda vlády České republiky


Tak takhle asi ne! Měli byste se na propagaci kapitalismu domluvit, jinak jej snad nikdy úplně nedovybudujeme. Zatím co Mirek Topolánek tvrdí, že „během první polistopadové dekády se zdařila úspěšná renesance kapitalismu, trh začal ukazovat "svou neuvěřitelnou životnost", na jiném místě dnešních LN konstatuje člen skupiny Plastik People V.Brabenec, že „největší rozkrádání v dějinách českého státu od Bílé hory byla česká privatizace“.
Premiér poučen Friedmanem také prozrazuje něco ze záměrů své vlády konstatováním, že po čtyřech desetiletích komunismu se nemůžeme vydat západní cestou budování sociálního státu, neboť by to naše ekonomika nepřežila. A tak je čas opět dát prostor svobodě, a občané si tuto změnu zjevně přejí, libuje si Topolánek.
Pokud premiér nelže, je s podivem, že takovou svobodu si občané přejí a to zjevně. Ale je tu znovu V. Brabenec se srozumitelným vysvětlením: „Kapitalismus nám vymývá mozky“, „společnost je dnes ohrožena tím stupidním kapitalismem víc, než byla ohrožena komunistickou represí.“
No, hlavně že se to vysvětlilo. Vyrábět voliče, kteří se (dle Brabence) „obrozují na těch blbejch seriálech“ nebo „čtou jen reklamy, keré jsou špatně přeloženy z angličtiny“ patří k nejproduktivnějším odvětvím svobodného kapitalismu, o čemž nepochybně svědčí i preference ODS.

Žádné komentáře: