05 listopadu, 2006

Ústava jako štvanec

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Senátoři včera zřídili komisi, která bude posuzovat, jestli se komunistická strana chová ústavně.
· Vytvoření senátní komise navrhl Jaromír Štětina (za Stranu zelených) při projednávání petice za zákaz propagace komunismu.
· Své podezření, že „KSČM nepostupuje v souladu s ústavou“, zdůvodnil senátor odkazem na brožuru Dokumenty 6.sjezdu KSČM.
· Tam se píše, že komunisté považují za „základní příčinu stupňujících se problémů světa kapitalismus“, tedy systém založený na soukromém vlastnictví, a žádají proto jeho odstranění.
· Jedenáctičlenná komise by měla v budoucnu zkoumat, zda komunisté „řádně dodržují“ zákon o politických stranách.
· Ten stranám mimo jiné zakazuje, aby usilovaly o odstranění demokratických základů státu nebo směřovaly k potlačení rovnoprávnosti a svobody občanů.

Senát má komisi na KSČM
3. listopadu 2006, Lidové noviny
drv


Kontrolovat jestli se někdo chová ústavně, to je víc než hodné chvály. A když už má senát komisi na komunisty, stálo by za to zauvažovat i o komisi na prezidenta a na všechnydemokratickéstranykroměKSČM – ČSSD. V tisku se lze dočíst o různých podezřeních, že při sestavování vlády pokračují ve velmi volném výkladu Ústavy ČR, za nic se jim nechce podle ústavy uspořádat druhý, případně třetí pokus a až potom případně přistoupit k předčasným volbám. A co senátní komisi na senátory, kteří vředy na těle města léčí jejich transplantací na těla jiných pacientů?