22 listopadu, 2006

Pokrok nezastavíš

Dnes v Lidových novinách:

Boj studentů proti rozmístění kamer na pražském gymnáziu Josefa Škvoreckého byl nakonec úspěšný. Přesto tato událost přidává mým úvahám na naléhavosti.
· „Monitorovaná společnost“ byl název mezinárodní konference v Londýně, které jsem se spolu s ostatními představiteli úřadů na ochranu osobních údajů a soukromí z celého světa zúčastnil.
· I naše média tuto událost zaregistrovala a referovala o ní zejména přepisem některých článků z britského tisku.
· V nich se výhradně jednalo o kritiku britské společnosti, vyplývající ze zprávy mého kolegy Richarda Thomase, komisaře pro ochranu osobních údajů a svobodný přístup k informacím.
· Konstatuje v ní, že Británie se postupně přeměnila na společnost Velkého bratra, v níž jsou miliony lidí sledovány takřka od kolébky až do hrobu.
· Podle této zprávy se čím dál tím více Britů dostává pod dohled a sledovací technika začíná významným způsobem ovlivňovat život lidí.
· Sledovací technika se stala nerozlučnou součástí života společnosti.
· Vytvářejí se nové a zdokonalují se ty starší databáze, včetně neustávající snahy o jejich propojování.
· Vzniká tak za matného povědomí a nevědomí občanů veřejnost souhlasící s něčím na základě neporozumění, zastřených důvodů.
· A na zákonném podkladě onen zvláštní postmoderní paralelní svět - svět „Matrixu“.
· V něm se občané specifickým způsobem, prostřednictvím svých osobních údajů, pohybují.
· Kvůli rozvoji informačních technologií jsou ty informace o nás stále kvalitnější a komplexnější než to, co máme my o sobě samých.
· Díky technickému pokroku možná tedy vytvoříme iluzi bezpečí za cenu ztráty jednoho ze základních kamenů naší civilizace - práva na soukromí.
· Ale to bude jistě jiná společnost, jiná civilizace - pokud je to, co vzniká, možno civilizací nazvat -rozhodně ale vzniká jiný svět, svět „Matrixu“.Netečnost veřejnosti, nezájem o věci veřejné už vehnal společnost do nejedné civilizační katastrofy.


Až nás kamery umonitorují, nastane Matrix
22. listopadu 2006, Lidové noviny
IGOR NĚMEC, šéf Úřadu pro ochranu osobních údajů


Kvůli rozvoji informačních technologií se zřejmě udavačství stane přežitkem minulosti, nostalgickou vzpomínkou na tzv. totalitní systémy. V demokratické společnosti tuto roli přebírá sledovací technika. Když si například zavolám mobilem, zajdu k doktorovi, nebo se projdu po veřejném prostransví, třeba kolem pražského gymnazia, prásknu sám na sebe víc informací, než by stihl někdejší agent Karel, kdyby si nohy uběhal. A to nemusím být ani podezřelým Zdá se, že mezi našimi oblíbenými režimy není v oboru „monitoringu“ zásadního rozdílu, rozdíl je především v technice provádění.

Žádné komentáře: