20 listopadu, 2006

Vytlačme i komunisty na severní Moravu

Dnes v Lidových novinách:

Jeden ze studentských vůdců sametové revoluce se v současnosti snaží o zákaz propagace komunismu.
Martina Mejstříka se ptali on-line čtenáři LN.
*Stejně jako vám se mi nelíbí, že téměř 20 let od revoluce stále ještě existuje KSČ(M). Jak je možné, že lidé, kteří se dodnes jednoznačně nezřekli své v podstatě trestné ideologie, mohou být například poslanci nebo třeba i místopředsedy sněmovny?
· Je to důsledek chybného startu v devadesátých letech, kdy bohužel pravidla pro obnovu demokracie v této zemi formovali lidé, kteří měli s opravdovou demokracií problémy.
*Nebojíte se, že vytlačením komunismu na okraj společnosti se komunismus zradikalizuje a bude o to lákavější pro mladé? Není lepší počkat, až „vymře“ komunistická generace?
· Nebojím. V každé společnosti existují nějaké extremistické skupiny.
· Jde o to, postavit je mimo zákon a nedovolit jim, aby zlo šířily dál.
· Komunistická generace sice vymírá, ale právě proto, že komunisté nebyli postaveni mimo zákon, získávají mladé členy.
*Od nás z Austrálie vypadá ČR stále jako „východňarská“ země s mafiózní „kulturou“ v politice a businessu.
· Bohužel nás nemine čtyřicet Mojžíšových let cesty pouští do svobodné země, během které musí zemřít generace zasažené otroctvím.
* Zajímalo by mě, jaký je rozdíl ve vašem pohledu na „politickou špínu“ před vaším senátorstvím a nyní. Zajímá mě, jestli je skutečně možné, aby jeden člověk něco ovlivnil?
· Musel jsem se smířit s tím, že parlamentní procesy jsou pomalé, o všech záležitostech se musí dalekosáhle diskutovat a trvá opravdu dlouhou dobu, než se podaří získat většinu pro podporu vašeho názoru.
· Ale toto je demokracie.

VÝSLECH
20. listopadu 2006, Lidové noviny
Martin Mejstřík (44) senátor


Coby vůdce se Martin Rejstřík jeví jako typ sveřepých, ideologicky nezlomných vizionářů, a lze možná mluvit o štěstí, že se nenarodil třeba do padesátých let. Stihl prý však ještě vstoupit do SSM, kádrové to zálohy bývalé KSČ, protože komunisté uměli získávat mladé členy už tehdy. Než však mohl vyzrát do zakaleného bolševika, byla tady naštěstí demokratická revoluce.
Schopnost ideologické pevnosti a zásadovosti je jedinečná povahová vlastnost a tak o ideologii samou jde až ve druhé řadě. A tak se Martin Mejstřík neztratil ani po revoluci a nebojí se tlačit ani na vytlačení komunistů na okraj společnosti. V demokracii se mu líbí taky, jen kdyby ty parlamentní procesy nebyly tak pomalé…

Žádné komentáře: