08 listopadu, 2006

Definitivní konec terorismu

Dnes v Lidových novinách:

V Česku se podle policie začala objevovat nová bodná zbraň, která se dá schovat do opasku. I proto teď musejí cestující své opasky dávat na letišti do rentgenu.
· „Sundejte si ten opasek a položte ho k ostatním věcem, které projedou rentgenem,“ zní nekompromisní pokyn slečny, která provádí bezpečnostní prohlídku před úterním ranním letem z Prahy do Londýna.
· Někteří cestující trochu brblají, ale ti, kteří v Londýně jen přestupují a letí do USA, se ničemu nediví. „Je to normální, občas se stane, že se musím i vyzout a boty nechat zkontrolovat rentgenem, jestli v nich není výbušnina nebo jiná zbraň,“ říká Pavel Paleček, který se vrací do New Yorku, kde studuje.
· Zbraň, která na první pohled vypadá jako opasek, ale při zatažení za sponu se z kožené části vysune oboustranná čepel, v Česku poprvé odhalili detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).
· Podle vedoucího bezpečnostního velína ruzyňského letiště Miroslava Zdražila jsou rentgenové kontroly opasků před odletem součástí bezpečnostních prohlídek už delší dobu.
· V poslední době se na trhu objevují také speciální plastové nože, které jsou velmi ostré a jejich odhalení detektorem kovů nebo rentgenem je složité.
· Dalším typem zbraní spojených s opasky jsou nože ukryté přímo v ozdobných sponách.
· V kriminalistickém ústavu mají i jinou raritu. „Jeden z pachatelů si udělal několikahlavňovou střelnou zbraň na opasku. Kam se s opaskem natočil, tam střílel. Moc kvalitní to ale nebylo,“ dodává kriminalista.

Policie varuje: Zbraň už může být i v opasku
8. listopadu 2006, Lidové noviny
JIŘÍ REICHL


Zbraň v opasku, ve sponě, v podpadku, bomba smíchaná na místě z voňavky či z čeho…Copak se dá vůbec uhlídat ta nekonečná tvořivost padouchů, co nám závidí naši euroatlantickou úroveň? Jak zajistit absolutní bezpečnost slušných civilizovaných lidí?
Asi přece jenom nezbude než skoncovat s terorismem. Nakonec to bude i nejjednodušší, byť bolestivé řešení. Jednoduše vzdát se definitivně koloniálního násilí, agresí, okupací, embarg, olupování těch zatím méně civilizovaných. Bude to ovšem chtít utáhnout si opasky...

Policie varuje: pozor ať se při tom utahování nepostřelíte!