07 listopadu, 2006

Nejsem žádný politolog…

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Prezident Václav Klaus včera překvapivě oznámil, že ve druhém kole jmenuje premiérem opět šéfa ODS Mirka Topolánka.
· Klausovi totiž vadí tvrdošíjnost, s jakou o post předsedy vlády usiluje i šéf ČSSD Jiří Paroubek.
· Zaskočení občanští demokraté v první chvíli nevěděli, jak na Klausovo prohlášení reagovat.
· Šéf ODS Topolánek s prezidentovou nabídkou váhá.
· „Sestavit stejnou vládu je velmi nepravděpodobné, šanci by měla vláda, kterou by vedl někdo méně stranický, než je Mirek Topolánek.
· Klaus své rozhodnutí jmenovat Topolánka premiérem odůvodnil tím, že je zklamaný z toho, že politici nejsou schopni se dohodnout.
· Zrušil dnešní schůzku předsedů parlamentních stran.

Klaus zaskočil Topolánka
7. listopadu 2006, Lidové noviny
LUKÁŠ DOLANSKÝ


Pan prezident se zřejmě namíchl. Navrhl minulý týden Odesákům ať si vyberou kohokoliv ze svého středu za předsedu vlády, protože Bém by byl lepší než Topolánek. Ale ODS že ne, a jako jeden muž a jedna žena poučili prezidenta, kterého si jinak velmi váží, že když už, tak trvají na svém předsedovi, že nikoho lepšího nemají, protože vyhrál všechny volby. Tak když nikoho lepšího nemáte, urazil se prezident (jelikož jeho nikdo nemusí poučovat kdo je kdo v ODS), tak se tím Topolánkem zaduste, já ho premiérem klidně jmenuju znovu...
Nejsem žádný politolog, ale kdyby pan prezident nebyl rozčilený, dal by napřed šanci Paroubkovi, aby se pro změnu znemožnil on, a až potom by se znovu vynořila ODS jako jedině možný spasitel. Takhle se zřejmě ODS znemožní definitivně a pak už nezbude než aby se přece jen obětoval ten nešťastný Paroubek. A on se po jistém váhání jistě obětuje, nejmíň do doby než Topolánek vyhraje i ty předčasné volby.