20 listopadu, 2006

Úhel pohledu

Dnes v Lidových novinách:

Staronový předseda ODS Mirek Topolánek může i nadále vyjednávat o vládě se socialisty Jiřího Paroubka.
· Přestože mnozí delegáti víkendového kongresu ODS v Praze mluvili o tom, že by to mohli svému předsedovi usnesením zakázat, nakonec se tak nestalo. ODS podpořila Topolánka v čele strany
· LN Dostal jste zhruba 70 procent hlasů, je to pro vás dostatečně silný mandát?
· Je to víc jak silný mandát.
· Když jsem byl poprvé zvolen předsedou, dostal jsem padesát procent plus dva hlasy, podruhé to bylo víceméně bezproblémové zvolení po úspěších ve volbách.
· Teď byl můj projev velmi přísný a velmi tvrdý a sedmdesát procent, jež jsem dostal, je pro mě neskutečně silný mandát.
· LN Očekáváte, že budete mít větší problémy při dalším vyjednávání s ČSSD?
· Nečekám žádné komplikace, mandát, který jsem dostal, nenabourává zahájení jednání.
· Ta vyjednávání budou pokračovat a pokud bude možné ustavit jednobarevnou, dvoubarevnou, tříbarevnou nebo čtyřbarevnou vládu, tak jen ostrost a hloubka reforem dává termín předčasných voleb.

Šéf ODS: Hlas mi nedali ti, kteří nechápou situaci
Mirek Topolánek a Pavel Bém
Lidové noviny, 20. listopadu 2006
PETR KOLÁŘ, JAN KUBITA


Mirek Topolánek si pochvaluje, že dostal víc než silný mandát. Může teď klidně vyjednávat o sestavení vlády se všemi parlamentními demokratickými stranami kromě komunistů. Básnířka by řekla, že je to mandát s gulama.
Záleží ovšem na úhlu pohledu. Pesimista by mohl namítnout, že naopak dostal zákaz jednat o sestavení vlády se všemi demokratickými parlamentními stranami, kromě ČSSD, lidovců a zelených.
Nicméně vyjednávání budou pokračovat dokud se nevytvoří vláda, která by zajistila patřičnou ostrost a hloubku reforem, jinak raději co nejrychleji přečasné volby. Občané si to žádají a zaslouží si to. Je to jejich problém, že nerozumí občanskodemokraticky. V překladu to znamená ostrost a hloubku odbourání sociálního státu.

Žádné komentáře: