26 července, 2007

Z pohledu laika

Dnes v Lidových novinách:

Paní Davouze to chce mermomocí „nandat“ těm zlým imperialistům z USA, a tak nám nabízí sdělení o tom, co nebylo, a nesděluje nic o tom, co bylo (Pouhý sen aneb Proč nás chtějí Američané chránit? LN 16.7.).
· Pisatelka se obává, že kvůli protiraketovému radaru se dostaneme pod vliv USA a že obyvatelé západní Evropy nás znovu budou vnímat nelibě jako cosi cizorodého a neevropského.
· Měla by vědět, že jsme byli spojenci Spojených států v době 2. světové války a že jsme nyní již několik let spojenci USA v NATO, stejně jako téměř všechny státy, ve kterých žijí oni obyvatelé západní Evropy.
· Spojenci se samozřejmě ovlivňují.
· Občas se to někomu nelíbí - nic víc.
· Není objektivní nesdělit, že žádné zásahy USA nesměřovaly nikdy proti zájmům našeho státu.
· Tak třeba počínaje úlohou prezidenta Wilsona při vzniku ČSR v roce 1918 přes vstup USA do 2.
· světové války, jejich podíl na osvobození ČSR (byť omezený nuceným zastavením generála Pattona za Rokycany), nabídku Marshallova plánu (na pokyn Stalina jsme odmítli), zásluhu prezidenta Reagana, který „uzbrojil“ SSSR a způsobil tak jeho pád, který umožnil pád totalitního režimu.
· Připravovaný protiraketový systém samozřejmě nemá za úkol zvýšit bezpečnost jen našeho státu; škoda, že to paní Davouze nedošlo, nemusela by klást trapné proč.
· Které země nás mohou dnes ohrožovat, i když nás „nikdy v životě“ neohrožovaly, není pro mírně informovaného obtížné vyjmenovat.
· Obrana se musí připravovat včas a předem.
· Začít vymýšlet, vyrábět nebo i jen hledat štít v okamžiku, kdy již střela letí - to je sebevražda.
· Referendem lze řešit věci, o kterých je schopna většina občanů kvalifikovaně rozhodnout.
· To není případ obrany státu vůbec, a tím spíše protiraketové obrana.

Zásahy USA nikdy nesměřovaly proti nám
26.července 2007, Lidové noviny
Jiří Neustupný, publicista


Já si myslím, že v podstatě paní Davouze má s těmi imperialisty pravdu. Nejsem politicky vzdělaný ale laicky to vidím nějak takhle: Hlavním motivem agresí zlých imperialistů ze Spojených států není svrhávání totalitních režimů na běžícím páse za ušlechtilým účelem nastolování režimů demokratických. Asi správně tuším spolu s ostatními laiky, že pravým motivem těchto vojenských akcí je chamtivost po surovinách, především po ropě.

Totalitní režim sedící na fosilních palivech sám o sobě nevadí, naopak je vítán, pokud je k imperialistovi vstřícný, např. Saudská Arabie. Přijde to lacinějí než vojenská akce a hlavně v žádném případě nehrozí referendum. Není-li však totalitní režim Spojeným státům nakloněný a chtěl by všechno co mu patří užívat si sám, má zkrátka smůlu, např. Irák. Na řadě je Írán. Když se zde Spojeným státům nepodaří svrhnout stávající režim (podvratná činnost, podpora disidentů, ekonomické sankce a takové ty věci) a nastolit tam vládu přítulnou, musí přijít na řadu prostředky j i n é.

Pokud by se pro českopolský raketový systém skutečně uchytil název o b r a n n ý, pak v tom smyslu, že nejlepší obranou je útok, zvaný preventivní. Je ovšem nesmyslná představa, že by náš systém byl namířen proti Íránu, protože radar má stát až za několik let, zatím co na preventivní srovnání nevstřícného Íránu se zemí má prezident Bush a neokonzervativci už jen cca rok. Leda, že by prezident Bush vyhlásil stav nebezpečí a ujal se diktátorských pravomocí, které si pro takový případ přisvojil. Mohl by pak ve svém globálně imperiálním poslání, a hlavně v obraně proti Íránu, pokračovat v klidu i nadále už jako demokratický diktátor.

Že žádné zásahy USA nesměřovaly nikdy proti zájmům našeho státu? Však taky naše zásoby fosilních paliv nestojí za řeč.

Žádné komentáře: