04 července, 2007

Jak zastavit sovětské osvoboditele

Dnes v Lidových novinách:

Po celé pozdní jaro a léto až do začátku podzimu roku pětačtyřicátého bylo slunečné a krásné počasí.
· Tenkrát jakoby i počasí ukázalo s příchodem svobody a koncem války svou přívětivou tvář.
· Od příchodu americké armády žilo šumavské městečko Vacov pod vlivem vzrušujících událostí posledních dnů.
· V ten horký červnový den se konala velká národní slavnost u příležitosti vítězného zakončení války a porážky fašismu.
· Vzhledem k horkému počasí měli američtí vojáci na hlavách jen lehké plastové přilby a bylo nutné ocenit i jejich kázeň, když, byť v pohovu a s puškami u nohou, museli vyslechnout všechny ty projevy, aniž rozuměli jedinému slovu.
· A zaplaťpánbůh, že nerozuměli slovům hlavně jednoho komunistického řečníka.
· Jeho projev byl totiž neuvěřitelnou směsicí primitivismu, ignorance i arogance zároveň.
· A okázalé nechuti pominout základní fakta.
· Komunistický řečník totiž přítomnost Američanů okázale ignoroval.
· Donekonečna omílal slavný Souvětský svaz (ano, souvětský, ani vyslovit to správně neuměl) a slavnou souvětskou armádu, která prý osvobodila celé Československo.
· A přímo před jeho očima stála jednotka americké armády, která už zde byla víc jak měsíc a která osvobodila velkou část Čech včetně našeho městečka.
· Lidé jeho ražení měli už tehdy hroší kůži.
· Chtělo se mi tehdy vášnivě vykřiknout: Vždyť to tak není, nás přece osvobodili Američané, i oni bojovali, podívejte se, jsou tady, vidíme je, můžeme si na ně sáhnout!
· Mně bylo tehdy deset let, ale už tenkrát jsem pojal neblahé tušení, kdo si napříště bude osobovat právo určovat, kdo nás osvobodil.

Neblahé tušení
Lidové noviny, 3.července 2007
Jiří Kolář, Sušice


Jak Sověti pomalu postupovali od Stalingradu, a druhá fronta v Evropě stále nebyla na obzoru, naši rodičové prý si říkali, že Západní mocnosti chtějí nechat Němce a Rusy vzájemně se zničit a společně vykrvácet. Když ale bylo zřejmé, že Rusové Němce jednoznačně převálcují, Západ si konečně s druhou frontou pospíšil, aby zachránil co se dá, a aby to nebyli Rusové, kdo osvobodí i celou západní Evropu. Tedy včetně šumavského městečka Vacova.

Zdá se, že na druhé straně světa to bylo podobné, viz článek o pádu japonského ministra obrany Fumio Kjuma na jiném místě dnešních LN. Ten nešťastník se vyjádřil, že chápe bomby na Hirošimu a Nagasaki, protože urychlily Japonskou kapitulaci, "a tudíž zabránily tomu, aby Sovětský svaz vyhlásil Japonsku válku". Snad tím myslel, že Sověti se tím pádem nedostali k tomu, aby osvobodili i Japonsko, a to se těch pár set tisíc sežehnutých japonských civilistů bohatě vyplatilo.

Včera musel chudák odstoupit.

Žádné komentáře: