22 července, 2007

Na ruské hrozby žádné prosby

Dnes v Lidových novinách:

Na ruské hrozby platí jednotná bezpečnostní politika EU
· Rusko usiluje o obnovení statusu supervelmoci, a to může už do pěti let představovat pro Evropu vážnou hrozbu.
· Tato na české poměry odvážná teze ministra zahraničí Karla Schwarzenberga je v jádru pravdivá. Byť s přípodotkem, že na tento cíl nemíří ani ruští „jestřábi“.
· Jim se sice hodí každá diplomatická přestřelka, ale spokojí se s tím, pokud si Rusko v jejím důsledku vybojuje pozici velmoci kontinentálního významu.
· Slabší už to je s ministrovým návrhem, jak čelit nebezpečí, že se o evropských záležitostech budou nepřímo domlouvat Moskva a Washington.
· Prosazování společné energetické politiky EU je v tomto kontextu slabá káva.
· Zvlášť z úst politika, který sám pochybuje o tom, zda záruky NATO „platí i pro nové členské státy“.
· Logickou odpovědí na ruskou výzvu by totiž mělo být na prvním místě něco jiného – unijní spolupráce v oblasti bezpečnostní politiky.
· K tomu by ale ministr potřeboval projevit odvahu, jakou prokázal vůči Rusku, i na domácí půdě.
· A to ve vztahu k těm českým politikům, kteří tvrdí, že české národní zájmy ohrožuje hypotetická situace, kdy se o nás bude jednat v Bruselu.
· A už jim uniká, že ono reálné „o nás bez nás“ hrozí ve zcela jiné rovině.
· V oné, před níž varuje Karel Schwarzenberg.

Jednostranná odvaha
21.července 2007, Lidové noviny
Pavel Máša


Není možné, aby Bůh byl jenom jeden. Ten náš by přece nemohl narvat tolik rypy a plynu do země, nad kterou my nemáme šanci mít plnou kontrolu. Když říkám "my", myslím tím hlavně naše páníčky. Ani přesně nevím , kdo jsou našimi páníčky, jestli je to EU nebo Amerika. Amerika je silnější a má hlavní slovo, a tak se raději lísáme k strýčku Samovi. Toho ta ropa a plyn v Rusku pěkně štve. Aby si mohli u nich doma dopřávat v restauraci i nadále trojnásobné porce, a něco přihodit do misky i nám, bez fosilních paliv se neobejdou, neb pomocí otroků se to už utáhnout nedá. Pámbu to pěkně zvoral, protože mraky ropy utrousil i na Střední východ, a tam kam noha našince šlápne, rupne granát.

A v Rusku se tváří, jaky by ty svoje zásoby chtěli sežrat sami, nebo je dobře zpeněžit. Tak nevíme, resp. naši páníčci nevědí, srovnat to tam rovnou se zemí, nebo zafinancovat podvratnou činnost, disidenty, a tak, a nasadit si tam přítulnou vládu, jakou mají tady v Česku?

Kdyby to s tou vládou nevyšlo, pro jistotu ten radar s rachejtlemi postavit musíme.

Žádné komentáře: