04 července, 2007

Kdybych já byl ministrem…

Dnes v Lidových novinách:

TOKIO/PRAHA Od svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki už uplynulo téměř 62 let, pro Japonce ale zůstává tato tragická kapitola jejich dějin živá.
· Japonský ministr obrany Fumio Kjuma se pokusil o něco neobvyklého - zhodnotit událost s odstupem.
· „Nedalo se s tím nic dělat,“ prohlásil v sobotu a dodal, že bomby sice způsobily obrovské lidské utrpení, zároveň ale urychlily japonskou kapitulaci.
· „A tudíž zabránily tomu, aby Sovětský svaz vyhlásil Japonsku válku,“ řekl ještě ministr.
· Následovala lavina kritiky, která se sesypala jak na jeho hlavu, tak na premiéra Šinzó Abeho.
· Ministr se omlouval, vzdorovat volání po demisi ale vydržel jen tři dny - včera odstoupil.
· Pro premiéra Abeho to byl další z nepříjemných skandálů před blížícími se volbami do horní komory parlamentu, které se konají již za necelý měsíc.
· Místo odstoupivšího ministra proto rychle vybral náhradu: Juriko Koikéovou.
· Poprvé tak bude resort obrany v Japonsku řídit žena.

Smířlivá slova o Hirošimě stála ministra křeslo
4.července 2007, Lidové noviny
PETR PEŠEK


Je to věčná škoda, že Japonci přiměli svého ministra obrany odstoupit. Myslím, že takoví jako Fumio Kjuma jsou ideálními ministry v demokratických vládách zemí dozorovaných Spojenými státy. Takový člen vlády rád porozumí tomu, že zmasakrování kolem sta tisíc žen, dětí, důchodců a tak, je na místě, když to uspíší kapitulaci nepřítele, čímž se dosáhne úspory na amerických vojácích, benzinu, bagáži apod. Promyšlené zopakování té hrůzy pro dalších nějakých sto tisíc civilistů za pár dní bylo taky logické, když pak už sověti neměli komu vyhlásit válku a taky ji vyhrát.

Kdybych já byl jmenován ministryní obrany, jsem taky připraven porozumět tomu, že třeba Teherán, hlavní město říše Zla (která by zřejmě ráda taky jaderné zbraně za účelem dosahování úspor), by byl sežehnut a srovnán se zemí, neboť by to ušetřilo nemalé náklady na stavbu raketové střelnice v ČeskoPolsku.

Když se tím ministrem nestanu, budu si dál myslet, že ta střelnice má mít na starosti urgentnější věci než je Írán. Zvlášť kdyby se stavělo i po jeho zplanýrování.

Žádné komentáře: