13 července, 2007

Provedení konečného řešení elektronickou cestou

Dnes v Lidových novinách:

Německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble se svým plánem boje proti terorismu narazil v Německu i v unii
· BERLÍN/BRUSEL Je možné zabíjet teroristy? Evropská komise tvrdí, že v žádném případě.
· Postavila se tak proti německému ministru vnitra Wolfgangu Schäublemu, který v rámci snah o zvýšení ochrany proti terorismu přišel s návrhy nových bezpečnostních opatření - a se zlou se potázal.
· Nejprovokativnějším Schäubleho požadavkem bylo, aby německá ústava umožnila zabíjení osob podezřelých z terorismu.
· „Měli bychom se pokusit o vytvoření právních základů, které by nám daly potřebnou svobodu v boji proti terorismu,“ uvedl Schäuble.
· Problém ilustroval příkladem, co by se mělo dělat v případě, že by německé bezpečnostní služby věděly, kde se nachází Usáma bin Ládin.
· „Američané by jej popravili a většina lidí by řekla díky Bohu,“ dodal.
· Proti této představě se ohradila nejen drtivá většina německých politiků, jak opozičních, tak vládních, ale také Evropská komise.
· Franttini se potom tak trochu vysmál Schäubleho ideji, aby bylo potenciálním teroristům zamezeno v přístupu k mobilním telefonům a k internetu.
· Úplně ve všem však ani Frattini Schäublemu neodporoval - přivítal třeba jeho návrh na přijetí zákonné úpravy, která by umožnila proniknout elektronickou cestou do počítačů lidí podezřelých z terorismu.
· Šéf opozičních liberálů Guido Westerwelle obvinil Schäubleho z „guantanamizace“ německé bezpečnostní politiky.
· Proti americkému vězení na Kubě, kde bez soudních procesů USA drží údajné teroristy, se Schäuble v minulosti stavěl.
· Nyní ale požaduje, aby teroristé (i potenciální) mohli být jako v USA označeni za „nepřátelské bojovníky“ a zadrženi, vyslýcháni a případně i zabiti.

Brusel: Teroristy nelze zabíjet
13.července 2007, Lidové noviny
LUBOŠ PALATA
http://www.lidovky.cz/brusel-teroristy-nelze-zabijet-dn0-/ln_noviny.asp?
c=A070713_000030_ln_noviny_sko&klic=220313&mes=070713_0


Na nápadech toho německého ministr vnitra Wolfganga Schäubleho je mnoho podnětného. Snad mi tam chybí jak by zabíjel státní teroristy, bez jejichž dobrých skutků by ti obyčejní snad ani nevěděli proč a kam se teroristicky vrtnout. Zajímavý je i nápad o tom zákonném pronikání elektronickou cestou do počítačů lidí z terorizmu podezřelých. Dalším krokem by pak mohlo být elektronickou cestou provedení vsunutí dovnitř něčeho co by jej usvědčilo. A pak už by snad bylo hračkou zařídit, aby podezřelý a usvědčený terorista, až příště stiskne Delete, tak jej to rovnou z tohoto světa odstřelí do Koše, a odtud už je pak jen krůček - jak říkají katolící - do pekla, odkud bez speciálních programů, některých i freewarových, definitivně už není návratu.

Žádné komentáře: