14 července, 2007

Hlavně neuhýbat

Dnes v Lidových novinách:

Předevčírem byl zveřejněn dopis, který podepsalo asi padesát pět osobností z vysokoškolského a uměleckého prostředí.
· Dopis byl zaslán třem nejvyšším ústavním činitelům, prezidentovi a předsedům obou komor parlamentu se žádostí o vypsání referenda ohledně povolení radaru na území České republiky.
· I já jsem připojila svůj podpis.
· Přiznám se, že jsem zpočátku váhala, zda to mám udělat, a to z několika důvodů.
· Mezi odpůrce referenda patří tentokrát mnoho lidí mně hodnotově blízkých, se kterými se jinak v mnoha otázkách shoduji.
· V dnešní zjitřené době, kdy místo argumentů užíváme velmi silných slov, se mi také příliš nechtělo vystavovat se útokům ze strany těch, kteří mají odlišný názor.
· Jenže nakonec jsem si uvědomila, že je to pro mne otázka svědomí, a pokud si nějaké závažné otázky kladu, pak nemohu uhýbat, i když bych možná měla život pohodlnější.

Kladu si závažné otázky o radaru. Nemohu uhýbat
14.července 2007, Lidové noviny
TÁŇA FISCHEROVÁ herečka a politička


Milá paní Fischerová, jistě jste si všimla, že prezident Bush právě vzkázal kongresmanům, ať mu nemluví do války v Iráku, že válku vede on a nikoliv kongres. Snad byste měla spolu s asi 55 osobnostmi uznat, že do eventuálního měření sil s Íránem, Ruskem či Čínou si ani v Česku v jakémsi referendu mluvit nenechá. On má teď svých starostí dost a nemůže se rozčilovat, protože se možná připravuje na velkou vojnu s velkou municí, neboť v té malé válce s konvenční municí se mu vůbec nedaří. A k tomu právě tu parcelu v Brdech určitě urgentně potřebuje.

Naštěstí i prezident Bush spolu s neokonzervativci, které Bob Chapman nezdvořile pomlouvá, že jsou to trockisté ve fašistickém převleku, se může u nás opřít o jakousi pátou kolonu ideově spřízněných soukmenovců, kteří jsou dokonce momentálně u vlády. Drží se tam ze všech sil i s tím Čunkem a jsou evidentně odhodláni neuhýbat a splnit své radostné radarové poslání, (se skřípěním zubů) třeba i za cenu poodložení reforem sociálních vymožeností...

---------------------------------------------------------------------
dodatek 15.7.:

S referendem po funuse?

Podle dnešního vydání týdeníku NEW EUROPE Česká republika v červnu vyslovila souhlas s návrhem USA umístit antiraketový radar na svém území, zatímco Polsko definitivní odpověď na plán Spojených států instalovat sila pro 10 antibalistických raket má teprve poskytnout.

In June, the Czech Republic agreed to a US proposal to station anti-missile radar sites on its territory. However, Poland, where the US plans to install 10 anti-ballistic missile silos, is yet to give a definitive answer.

viz http://www.neurope.eu/view_news.php?id=76013

Žádné komentáře: