03 června, 2007

Za nos až k propasti?

Dnes v Lidových novinách:

Vodí George Bush Čechy za nos?
· „Zrušení víz pro Česko fandím, rozhodne ale Kongres,“ tvrdí americký prezident.
· Podle českých diplomatů však bude zřejmě vetovat klíčový zákon, který by víza mohl zrušit.
· Obsahuje totiž pasáž, která Bushovi vadí.
· Obyvatelům Česka tak vážně hrozí, že se doba, kdy nebude možné do USA cestovat bez víza, prodlouží o dalších deset let.
· „Ten zákon totiž není jen o vízech, ale je bohužel navázán na věci, které silně vadí prezidentu Bushovi.
· Hlavně to nikdo nesmí vnímat tak, že Bushovi vadí Češi.
· To vůbec, jemu vadí jiné části toho zákona,“ říká generální konzul České republiky v USA Martin Klučar.
· Ministerstvo zahraničí ale boj o víza nevzdává.
· Jeho úředníci už mají podle zdrojů LN plán, jak uspět.
· Právě proto jsme před dvěma týdny odeslali do Kongresu dopis, jehož cílem bylo prosadit, abychom měli lepší podmínky,“ říká Jiří Beneš z ministerstva zahraničních věcí.

Bush slibuje konec víz, ale...
2.června 2007, Lidové noviny
MARIE VALÁŠKOVÁ
http://www.lidovky.cz/bush-slibuje-konec-viz-ale-09x-/ln_noviny.asp?c=A070602_000002_ln_noviny_sko


US neokonzervativci si ve svém svatém tažení za globální impérium vyhlédli další bod na zeměkouli pro střelnici a málem se strefili přímo do Prague v lokalitě zvané Česko. Už se tam podařilo instalovat všeochotnou vládu se zadáním všemi prostředky zlomit odpor místního obyvatelstva.
Po zkušenostech s falešnými záminkami přepadení Iráku oplývajícího ropou,nezabírá strašení zlem prosáknutými zeměmi. Všeochotná česká vláda přišla s nápadem, že by praktickým Čechům mohlo pomoci k pochopení všimné zrušením víz. Tato korupce formou úplatku, či přesněji zpropitného, však vůbec nepřichází v úvahu, protože neoconi si nemohou pustit do své blízkosti nekontrolovanou masu z východu. Nicméně s touto kartou lze hrát dál, a shodit ji definitivně se stolu až střelnice bude pevně stát.
Prezident Bush, kdyby chtěl, jako že nechce, zařídil by zrušení víz stejně snadno, jako si nedávno (9.5.) zajistil diktátorské pravomoci pro stav nebezpečí, který by vyhlašoval on sám. Tak se lze snadno dočkat toho, že z důvodu nějaké hrozící katastrofy nebude možné, aby Bush na konci svého prezidentského období odstoupil. V tom možná spatřuje naději pro svoji šťastnou budoucnost i stávající vládnoucí česká politická reprezentsce. Proč jinak by se nechala trapně ponižovat a zesměšňovat třeba v záležitosti těch víz, a proč sama nestoudně tahá za nos celou zemi.

Žádné komentáře: