15 června, 2007

Hvězda padá vzhůru

Dnes v Lidových novinách:

Už týden se nad českou vládou vznáší skandální podezření, že některý její úd zatlačil na Nejvyšší státní zastupitelství a to vyměnilo žalobce v případu vicepremiéra Jiřího Čunka.
· Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se proti všem podezřením ohrazuje a my laici, kteří nemůžeme znát důležité okolnosti případu, tápeme v mlze.
· Pořád je možné, že se Vesecká převelením kauzy Čunek jinému státnímu zástupci hlavně chtěla pojistit proti riziku, že se soud bude točit na formálních chybách a spis státnímu zástupci hodí na hlavu.
· Ale načasování je strašné: Vesecká údajnou chybu začala napravovat právě v den, kdy měl policista na Čunka podat obžalobu a bezprostředné poté, co ministr zahraničí Schwarzenberg postavil zbytek vlády před tvrdou volbu: buď obžalovaný Čunek ve vládě, nebo já.
· V případě Čunek se tedy hraje o hodně – jak o základní věrohodnost vlády, tak o budoucnost nesocialistického proudu v české politice.

Čunkovi koaliční dětinové
15.června 2007, Lidové noviny
Daniel Kaiser, novinář


Ve vší skromností dovoluji si nabídnout fantastickou scénu z budoucího scénáře akčního hororu zamýšleného pro Hollywood:
Padouch (naslouchá raportu ze světového tisku, náhle zaskřípá zubama): Jakápak věrohodnost české vlády, jaká budoucnost nesocialistického proudu v české politice!? Co to tam melou? Kde to vlastně je, to Česko? To je ta lokalita kam dáváme ten radar? Ta, co tam máme vládu údajně naší věci výsostně nakloněnou, ale jinak neschopnou zvládnout odpor místního obyvatelstva? Damned, chceme po nich jen naservírovat jasný souhlas, podpořený všeobecným nadšením a vděčností, že jsme si vybrali právě je. To je takový problém? Proč tam ksakru někdo neudělá pořádek? Proč tam pořád otravují a komplikují situaci s jakýmsi úplatkem ministra, když na stole jsou daleko vyšší zájmy. A't toho - Čuneka říkáte? - nechají na pokoji, zdá se, že je to jediný člověk schopný převzít odpovědnost a tu nekompetentní partu rozprášit. Měl by dostat naši plnou podporu. Ale ne, nemyslím zrovna na Pinocheta, jen říkám, že nějaká dílčí demokracie a věrohodnost jakési vládečky nemůže stát v cestě vyššímu morálnímu principu demokracie globální...Tak sebou hněte! (Udeří pěstí do oválného stolu. Pak už smířlivěji) Víte přece, že se nesmím rozčilovat!

Žádné komentáře: