11 června, 2007

Jistota je jistota

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Poslanci projednávají novelu cizineckého zákona, která změní život cizím státním příslušníkům pobývajícím na českém území.
· Zavádí do praxe kontrolu biometrických údajů a výrazně ztěžuje cizincům pobyt v Česku.
· Systém skenování otisků prstů a podoby obličeje plánuje i EU.
· Zatím ale nemá připraveny konkrétní návrhy.
· Česko by tak bylo jednou z prvních zemí, která systém kontrol zavede.
· Pokud parlament zákon schválí, bude to pro rozpočet znamenat zátěž zhruba půl miliardy korun.
· Zákon zavádí i další novinky, které ovlivní život cizinců.
· Třeba povolení k pobytu by napříště měli dostat jen ti, kteří umí česky.
· „Necelých dvacet let poté, co Češi sami houfně plnili uprchlické tábory v západní Evropě, se snažíme uprchlíky démonizovat a udělat z nich vlastně bezpečnostní problém větší, než ve skutečnosti je,“ říká poslanec zelených Ondřej Liška.

Parlament zpřísní kontrolu cizinců
11.června 2007, Lidové noviny
val


Když se někdo cítí bezpečný, protože je mocný, nebo se může schovat za silné kamarády, tak si může foukat, může být velkorysý, a dokonce provozovat i demokracii.
Když se někdo přestane cítit bezpečný, protože koná zlé skutky, aby byl ještě mocnější, nebo aby vyhověl svým mocným kamarádům, začne ztrácet jistotu, demokracie ho přestane bavit, jako možná prezidenta Bushe, a začne zamykat dveře na 100 zámků.
Jestli v česku máme strach pustit k nám cizince, zvlášť až tady budeme kamarádům provozovat ten radar, neměl by zákon regulující pobyt cizinců u nás mít ani skulinku. Navrhuji, aby povolení k pobytu v ČR napříště dostali nejen cizinci, kteří hovoří plynně česky, ale z nich jen takoví, kteří se v České republice (resp.v ČSSR) narodili, a až dosud odtud nikdy nevycestovali.
Je pravda, že teroristou může být i cizinec, který tyto podmínky splňuje. Ale ty nebude problém odhalit. Copak to nejsou odmítnutí žadatelé o vízum do USA?

Žádné komentáře: