12 června, 2007

Stíny mají zpoždění

Dnes v Lidových novinách:

KUANG-TUNG/LONDÝN Do zahájení Olympijských her v Pekingu v létě 2008 zbývá ještě více než rok, avšak organizátoři her již nyní čelí prvnímu možnému skandálu.
· Podle zprávy sdružení světových odborových a pracovních organizací PlayFair 2008 vydané v neděli totiž někteří z výrobců oficiálních suvenýrů zneužívají dětskou práci.
· Spolupracovníkům PlayFair se podařilo získat práci ve čtyřech továrnách na jihu Číny, které se řadí mezi oficiální dodavatele pekingské olympiády.
· Podle jejich svědectví v továrnách na výrobu suvenýrů, jako jsou čepice, batůžky nebo papírové kelímky, pracují děti již od dvanácti let.
· Mezi běžnými praktikami těchto firem jsou pak údajně i vynucované přesčasy, které vyúsťují v až dvanáctihodinovou denní pracovní dobu.
· Práce přesčas prý není proplácena a pracovní podmínky dětí i ostatních dělníků jsou často zdraví nebezpečné.
· Dětská práce trápí celou Asii Zneužívání dětské práce netrápí jen organizátory pekingských her.
· Podle statistik Dětského fondu Organizace spojených národů UNICEF je v současnosti využíváno k práci 218 milionů dětí ve věku 5-17 let.
· Více než polovina z celkového počtu těchto dětí, přibližně 126 milionů dětí, pak podle všeho pracuje ve velmi náročném prostředí a zdraví škodlivých podmínkách, kterým je vystavena v různých dolech, chemických výrobách nebo při při práci s nebezpečnými stroji.
· Největší podíl dětské práce - přes 70 procent veškeré odhadované práce dětí - je zaznamenáván v oblasti zemědělství.
· Využívání dětské práce v rámci předolympijských příprav v Číně není velkým překvapením.
· V asijskopacifickém regionu se totiž vyskytuje 127,3 milionu dětských dělníků ve věku 5-14 let.
· Dalším regionem postiženým dětskou prací je subsaharská Afrika, kde pracuje každé třetí dítě a jejich počet tak dosahuje 48 milionů.
· V Latinské Americe a Karibiku se využívá 17,4 milionu dětských dělníků.
· Ti se však vyskytují i v průmyslových a rozvojových zemích, kde se jejich počet odhaduje na 2.5 milionu.

Stín olympiády: dětská práce
12.června 2007, Lidové noviny
FRANTIŠEK BOUC


Asi neměli Číně tu olympiádu dávat, lépe by slušela třeba zase Americe, kde byla naposledy v r.1996. Možná ale, že v době rozhodování o té příští někdo prásknul, že ve Spojených státech musí pracovat i děti, zatímco o Číně se to provalilo až teď. F.Bouc uvádí i jiná místa po celém světě, kde je používána dětská práce, ale Spojené státy nezmiňuje.
Podle American Public Media (2004) musí po celém světě pracovat asi 250 milionů dětí,a sami Američané nemusí koukat jinam, aby objevili děti pracující na místech s malou nebo žádnou regulací pracovních podmínek. Najdou se na americkém venkově na farmách. Farmařina je prý ve Spojených státech po hornictví druhé nejnebezpečnější povolání, a pracovní zákony se nevztahují na děti pracující na rodinných farmách. Zákon připouští, aby řídily traktor, jakmile nohama dosáhnou na pedály. Farmářských dětí má být v Americe kolem 1,2 milionu, a každým rokem je jich 32 tisíc zraněno a víc než 100 zabito, píše Stephen Henn (American Farmkids). Je zmíněna i problematika dětských herců a také populární práce dětských roznašečů novin - bez zdravotního pojištění a kompenzace v případě úrazu.
Snad je nakonec dobře, že to té Číně dali. Není vyloučeno, že vyrábět suvenýry je pro děti zábavné stejně jako hrát si s vystřihovánkami nebo stavebnicí.

Žádné komentáře: