07 dubna, 2006

Třešinky za víza

Dnes v novinách:

Paroubkův tým neumí dostatečně prosazovat národní zájmy

· Premiér Jiří Paroubek tento týden sehrál diplomatickou partii, jejímž cílem bylo předvolebně zjitřenému občanstvu dokázat, že dbá o jeho zájmy.
· podobné exkurze jsou show určenou pro tu část veřejnosti, která sice remcá, ale je ochotna sanovat americkou státní kasu pravidelnými stodolarovými příspěvky v podobě poplatků za znovu a znovu odmítaná víza.
· Pomoc při akcích v Afghánistánu a Iráku nijak zvlášť vysokou kartou (k přimění Washingtonu k větší vstřícnosti) není. Stabilizace těchto zemí je totiž i v našem (čteno egoistickém) zájmu a Američané to dobře vědí.
· Čeští politici drží ústa a krok při podpoře americké politiky tvrdé ruky. A to i za cenu toho, že Spojeným státům asistují při porušování mezinárodních norem.
· V praxi má tato tolerance podobu slepoty všech vládních očí, které nevidí americké letouny, jež s pravděpodobností blížící se jistotě převážejí protiprávně zadržované lidi „podezřelé“ z terorismu

Vláda raněná slepotou
7. dubna 2006, Lidové noviny
Pavel Máša
http://lidovky.zpravy.cz/Vlada-ranena-slepotou-0un-/ln_noviny.asp?c=A060407_000051_ln_noviny_sko&klic=212578&mes=060407_0


Měl bych pochopení pro premiéra Paroubka či kteroukoliv vládu v dlouhých budoucích desetiletích, že se musí ponižovat a vypadat s prominutím jako pitomec ochotný sanovat americkou státní kasu poplatky za víza českým občanům. Na druhé straně přece není k zahození, že smíme podporovat tvrdou ruku našeho spojence v Afghánistanu či Iráku, když je to nejen v americkém ale i našem egoistickém zájmu. A že máme tu čest Spojeným státům asistovat při porušování mezinárodních norem, to už je jako třešinka na dortu. Čím podezřelejší obsah u nás přistávajících letadel, tím větší třešinka.

Žádné komentáře: