24 dubna, 2006

Horor nad horrory

Dnes v Lidových novinách:

Odpoledne mi zavolala mladá dáma a informovala mne o petici, jejímž cílem je vyvolat kampaň proti tajným koncentračním lágrům v čínských nemocnicích
· Nejzávažnějšími obviněními jsou tvrzení, že ve zmíněných zařízeních jsou internovaným praktikantům Fa-lun-kung zaživa odebírány orgány.
· Petice dále tvrdí, že v transplantačních centrech nyní dochází k alarmujícímu nárůstu počtu transplantací orgánů.
· Informace jsou natolik otřesné, že se jim člověk uvyklý evropské civilizaci a demokratickým poměrům zdráhá vůbec uvěřit.
Večer jsem náhodně zavadil o jinou informaci z Číny: čínské automobilky se prý chystají během dvou let zaplavit světový trh auty, jejichž cena by se měla v Česku pohybovat kolem sto dvaceti tisíc korun.
· Znamenalo by to katastrofu dvojího druhu. Samozřejmě ekonomickou. České, ale i další evropské automobilky a na ně navázaný průmysl by se rázem ocitly v obrovské krizi, která by se promítla do celé společnosti.
· A samozřejmě by to znamenalo i lidskou katastrofu: akceptováním takových cen bychom přistoupili na to, že otroctví v čínských továrnách bychom přijali jako normu, s níž by nám nebylo zatěžko se vyrovnat.
· (dobrý politik) by měl efektivně bránit tomu, aby lákavá láce měla šanci devalvovat hodnoty lidskosti
· Jasně by mělo být řečeno: své trhy otevřeme, až vy otevřete brány svých gulagů. A dokud se tak prokazatelně a kontrolovatelně nestane, zůstanou zavřeny.


Levná auta za krvavé peníze
24. dubna 2006, Lidové noviny
Milan Daniel, publicista, člen Strany zelených

Zpráva M.Daniela o údajných tajných koncentračních táborech v Číně, kde se vězňům údajně zaživa odebírají orgány na transplantace, zní hororově. Podobně jako informace na jiném místě dnešních LN o vyhozené vyšetřovatelce McCarthyové týkající se údajného zapojení CIA do mučení iráckých vězňů.
Nakonec to celé pokazil sám M.Daniel prozrazením účelu produkce podobných zpráv, a to odhalením toho skutečného hororu: Hrozí zaplavení světových trhů levnými čínskými auty, čímž by se západní automobilky ocitly v obrovské krizi. Číňanům je vyčítáno, že si přisvojují západní patenty, ale že ukradnou ten nejzákladnější vynález (přímo zákon) kapitalismu, sdírání kůže z levné pracovní síly, to je už příliš.

Žádné komentáře: