13 dubna, 2006

Ledacos se nezměnilo vůbec

Dnes v Neviditelném psovi:

Již řadu let si lze ověřovat platnost rovnice, že s rostoucí intenzitou zatracování Ameriky rovněž roste počet zájemců, kteří se tam chtějí dostat.
· Mezinárodní konvence zaručuje právo jedince ze své země odejít a odebrat se kterýmkoliv směrem.
· Tím ale nedotčeno zůstává právo kteréhokoliv suverenního státu rozhodnout, koho si na své území pustit.
· Leč toto právo je upíráno právě této proklínané Americe.
· Nedávný průzkum Pew Hispanic Center zjistil, že téměř polovina všeho mexického obyvatelstva (jeho počet je odhadován na víc než sto milionů) by se okamžitě chtěla odstěhovat do USA.
· Nelze se příliš divit. Když mám potíže uživit rodinu a dozvídám se, že za tutéž práci pomocné síly bych si tam u sousedů vydělal desetinásobek, také se budu snažit odebrat se tamějším směrem.
· Všemožnými cestami do země pronikají zejména hispánské hordy vetřelců.
· A veškerý účet hradí americký stát, jeho hodně mrzutí daňoví plátci.
· A co tedy ty plané sliby vytesané na soše Svobody - ona prý otevřená náruč vítat zubožené masy do nového světa?
· Takové lze slyšet námitky zejména mezi evropskými posměváčky.
· Snad ale i oni připustí, že ledacos se od devatenáctého století změnilo.

USA: Reakce na příval zájemců – 1.
Neviditelný pes 13. dubna 2006
Ota Ulč


Za feudalismu všechno bylo mnohem přehlednější. Nevolníci porobení násilím museli hezky tvrdě pracovat na panském, aby šlechta nahoře na zámku si mohla užívat z plna hrdla jídla, pití, přepychu i kultůry. Samozřejmě, že ta verbež, z jejíž práce si šlechta žila, se snažila dostat blíž, kde bylo možno ulovit si něco drobtů z panského stolu.
Ty poměry v současné době jsou v podstatě stejné, jen poněkud méně přehledné. Lidi a národy po celém světě musí tvrdě pracovat i přinášet mísy s ropou a jinými nádhernými surovinami, lahůdkami a obětmi. Byli a jsou k tomu přinuceni zbraněmi i formou násilí tržně ekonomického. Té snaze bědných a bědnějších dostat se do blízkosi plných stolů západně civilizační šlechty, odkud padají drobty, se říká migrace, přistěhovatelství a pod. To celé se už nenazývá feudalismus, nýbrž kapitalismus. Tedy vulgárně. V lepších kruzích se hovoří o demokracii.

Žádné komentáře: