14 dubna, 2006

Svatá země

Dnes v Lidových novinách:

Vedle návrhu zákona o zákazu propagace komunismu to byl mimo jiné i pokus poopravit směrem k přirozenému stavu věcí pořízení o státních svátcích. Úlisný komunistický Mezinárodní den žen měl ze seznamu svátků zmizet, odvěký Velký pátek se tam měl objevit.
· Levičáci si to ovšem líbit nenechali, a tak Velký pátek oficiálně stále neexistuje.
· Pro ty, kdo to nevědí, malá vsuvka o tom, co Velikonoce jsou a co nejsou.
· Velký pátek je spolu s Nedělí Vzkříšení centrem Velikonoc, důvodem jejich existence. Velký pátek je den, kdy byl Kristus ukřižován, Neděle Vzkříšení dnem, kdy vstal z mrtvých. Takzvané Velikonoční pondělí žádný samostatný význam a obsah nemá.
· Velký pátek je realitou
· Velký pátek skutečně je, je všude kolem nás. Realita Velkého pátku žije v každém, kdo je zesměšňován, či dokonce odsuzován za svou víru. To se nerado poslouchá, že?

Vážená levice, Velký pátek existuje
14. dubna 2006, Lidové noviny
MARTIN C. PUTNA, literární historik



Vážený pane Putno, ačkoliv jsem eiteista, nemám nic proti realitě Velkého pátku všude kolem nás. A neberte si to tak. Snad i vás potěší tento příběh: Jeden Američan měl velmi hašteřivou ženu. Jednou, když byli na dovolené v Jeruzalémě, mu umřela. Ředitel místní pohřební služby nabídl převoz domů za 5.000 dolarů, nebo pochování ve Svaté zemi za dolarů 150. Po krátké úvaze si čerstvý vdovec vybral převoz do Ameriky. Proč do Ameriky, podivil se ředitel, vždyť by to bylo tak krásné kdyby vaše žena byla pochována ve Svaté zemi za pouhých 150 dolarů. Američan odpověděl: Kdysi zde umřel a byl pochován jistý člověk, který se za tři dny zase probral k životu. A to já nemůžu risknout.

Žádné komentáře: